Eнциклопедия на риболова с болонезе

Другият необходим елемент след пръчката е макарата. В риболова на болонезе се използва стандартна макара. Във всеки риболовен магазин има богат избор от макари, които са подходящи за този вид риболов. Основните параметри, на които трябва да отговаря макарата, са няколко: голям диаметър на шпулата, наличие на резервна шпула и прецизен заден аванс. Всички останали параметри на макарата отпадат на заден план. Макарата с голям диаметър на шпулата е със значителна тежест. Монтирайки я на макародържача, ние като цяло увеличаваме тежестта на пръчката, но за сметка на това променяме центъра на тежестта, като по този начин балансът на пръчката ни остава в ръката. Вторият момент е, че с голямата шпула много по-бързо се намотава влакното след изтичане и по този начин вие икономисвате малко време. А когато за един ден се налага да направите това стотици пъти, направете си сметка за каква величина става дума. Резервната шпула ни позволява оперативно да променим риболова в зависимост от активността на рибата. А когато сте далеч от дома, без резервна шпула това би ви отнело много нерви. Защо макара именно със заден аванс? Защото с него се работи по-удобно при вадене на едра риба в момент, когато главата ви е пълна с куп условия, които трябва да съблюдавате, за да не си отиде от вас рибата. Вие можете лесно да отпуснете аванса, когато пределът на натоварване върху влакното навлезе в критичната си фаза. На макара с преден аванс, когато сте закачили едра риба, тази операция е значително по-трудна. Най-важното е всяко щракане на аванса да е конкретна делта и на цялото протежение на работата тези делти да са с равни интервали.

Всички останали параметри: брой на лагерите, антиусукващата система, материалът на шпулите и корпусът стават практически не толкова важни. Затова в магазина търсете макара с горепосочените параметри, а коя ще е фирмата производител         зависи от вашия портфейл. Другият често задаван въпрос е защо именно безинерционна трябва да бъде макарата. Отговорът е елементарен – с безинерционната макара може да се прави всичко, а с инерционната не можете да замятате леки плувки на голяма дистанция. Следващият въпрос, на който трябва да се спрем, са риболовните принадлежности за болонезе. Най-удобно е да имате естествено риболовен куфар, но дори и да нямате, не е беда. За целта е необходимо да имате специална кутия, тъй като плувките за болонезе са по-обемисти и с по-големи грамажи. Отнасяйте се грижливо към тях, тъй като това ще рефлектира върху вашия джоб. Количеството на плувките е важно, но най-важно е да имате поне по 2 бр. от вид. Така, ако случайно скъсате, ще можете лесно и бързо да си пуснете нова линия. За предпочитане е да утежнявате плувките си вкъщи, а на водоема само да урегулирате, ако е необходимо, линията. Как да го правим, ще се спрем специално в следващата статия за плувките. Другото, което е необходимо, е набор от оловни съчми и оливети и, естествено, куките. Понякога на един риболов се късат по 7-8 или повече куки. Така че е добре да имате предварително навързани поводи с дължина около 35 см. И не на последно място – куките. С какви куки ще ловите, е въпрос на личен избор.

Куките

Те се подбират според стръвта и активността на рибата. Малка стръв – вердевас, бял червей, пинки, жито, се ползва малка кука – 14-18. Разбира се, добре е в кутията да има също така екстрактор, клещи за олово, маркери за антените, малки вирбелчета, набор силиконови шлаухи. Изброените неща далеч няма да напълнят една средна кутия. Какво още ни трябва? Съд за подхранката и стойка за въдицата, кепче и кутии за стръв.  Приготвяме храната и сме готови за риболов.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ribolove/public_html/matchfishing.bg/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Add Comment