Есенен риболов на яз. Кърджали

По традиция с моите приятели правим последните си риболови през септември  на аза на яз. “Кърджали”, където се влива р. Арда. Мястото е добре известно както на кърджалийските и смолянските, така и на риболовците от цялата страна. Смея да твърдя, че познавам местата и релефа на дъното доста добре, като в зависимост от нивото си подбирам и мястото, на което ще ловя. За моя изненада, когато отидохме там, нямаше много хора, както се очакваше, а нивото бе изключително високо. Удобните места бяха малко и повечето заети. За риболов по реката едва ли би могло да става въпрос, защото бе валяло и реката бе голяма и мътнокафява. Ето защо се примиряваме и решаваме да се пробваме на самия аз. От колеги, които заварваме там, разбираме, че слуката не е голяма – епизодични риби, най-често уклеи, и то много дребни, костур и червеноперки. Иначе до брега ври от дребни риби, а навътре епизодично изиграват риби от порядъка на 200-300 г. Решаваме да се настаним на единствено възможното място в края на поляната след тънкия залив със стълба, като, за да се настаним всички, влизаме леко в гората. Откриваме подходяща площадка с дължина около десетина метра, на която се настаняваме. Ловим с голи пръчки с дължина от 6 до 8 м, като още с първото пускане, за да премерим дълбочината, оставаме доста изненадани. Дълбочината до брега е около 5,50 м. Нивото наистина е високо – на това място знам, че има равна площадка, на която може удобно да се лови и се разчита на добър улов, но явно водата е толкова висока, че ще сме на ръба на възможностите си да я достигнем.

Започваме усилено сондиране и откривайки малки ръбове, горе-долу успяваме да се ориентираме в релефа и затова пристъпваме към захранването. На този водоем да се храни, е почти задължително, особено ако искате да ловите такива риби, като морунажи, червеноперки, уклеи или кефал. По това време трябва да се очакват и каракуди, които в зависимост от времето са с особено атрактивни размери. Още с първите подавания на линията и вече има кълване. Пръв вади приличен костур моят приятел Ангел. Лови на мартеничка от един бял с два червено оцветени бели червея. След него и аз имам кълване – пак костур. Риболовът явно ще върви и всичко е нормално. След първия час обаче виждам с безпокойство, че освен костур не вадим нищо друго. Замятам още няколко топки с надеждата да се завърти нещо друго. Навътре периодично изиграва по някоя и друга риба, включително и ято средни толстолоби. Риби явно има, но нещо не искат да се доближат до брега. А ивицата и мястото са ни интересни – има залети върби и храсти в близост до брега, хора няма и рибата би трябвало да е спокойна и да се храни. Резултатът обаче са две измъчени червеноперки, и то след около час и нещо. Когато вече сме се попримирили и вадим регулярно средни костури, но вече на торен (оказа  се, че е по-подходящ за стръв), въдицата ми се огъна необичайно след поредното засичане. С разтуптяно от вълнение сърце внимателно и без да напъвам, подвеждам рибата към приготвения, но досега бездействен кеп. След кратка борба от дълбочината пред погледа ми на повърхността излиза огромна бабушка от около 600 г – такова чудо не бях виждал на това място. Дали пък късметът ни не е проработил и да сме събрали на захранката такива риби? Надъхани, около половин час цялата група усилено замятаме и мамим, но безуспешно. Явно рибата е била единична и други едва ли може да очакваме. Като цяло правим по 3-4 кг средни костури, гарнирани с по две-три червеноперки от по около 200 г и това е крайният резултат. Няма нито една каракуда, кефал, скобар или нещо друго. Доста изненадващо за мен, предвид че познавам мястото. Явно високото ниво предполага доста храна, а едрите и средни риби необичайно не искат да се доближават до брега. Ще се наложи да изчакаме нивото на язовира да спадне, за да се открият повече и по-подходящи места за риболов, както и рибите да започнат да се придвижват по-близо към брега. Въпреки това излетът е успешен и особено сме доволни от спокойствието и тишината, каквито едва ли бихме намерили на някое друго място.

 

Велин Стоянов

 

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ribolove/public_html/matchfishing.bg/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Add Comment