Фидер VS пружина


Shearwater е едно от онези прекрасни места в Англия, където може да си починете за някой и друг час, като практикувате любимия си спорт, или да проведете състезание, опитвайки нови техники. Изпробването на различни видове техники е възможно благодарение на голямото количество шаран, платика, лин, червеноперка и костур.
Шаран може да ловите на ваглер или пружина, а костур и червеноперка – по традиционния начин – с щека или ваглер. В момента платиката е отличен обект за риболов там. Средният размер на тези риби е около 1 кг, което е отличен размер за тях. Тук популацията на платика е много голяма и улови от 40 кг за ден не са рядкост.

Относно техниките, на които се лови платиката на това езеро, се наблюдава следният парадокс: шаранджиите, които гонят тук шарана на пружина, са забелязали, че платиката се лови отлично на този метод. Те не само хващали платики на пружина, но и хващали повече от колегите си, които ловят на фидер.

Днес ще ви представим едно състезание между Гери и Роб. Роб лови на този водоем платиката само на пружина, а Гери е традиционалист и лови на фидер.

Роб използва много интересен начин, за да лови на пружина. Пръчката му е мач Normark specimen, предназначен за улов на шаран. Роб твърди, че тази пръчка има всички нужни качества, необходими за тази техника: изхвърля пружината на прилично разстояние и има перфектен строй, за да се справи с всеки напън на рибата. Макарата, която той използва, е Shimano stradic с влакно Maxima. Преди всеки риболов Роб напръсква влакното със специален спрей, за да потъва по-добре. За риболова той използва стандартна подвижна пружина, която е достатъчно голяма, за да може рибата да се самозасича.

Стръвта и на двамата риболовци е боядисан червено-бял червей. Единодушни са в това, че червеят трябва да бъде плуващ, и го постигат по много специфичен начин.

Червеят се слага в кутия и се ароматизира със Sensas concentrix brasem, след което се залива с диетична кока-кола. Това прави червеите плуващи, колкото и невероятно да ви звучи. Относно подхранките Боб предпочита тези с червен цвят и Sensas му е любимата храна. В случая той използва Sensas strawberry red method feeder, като добавя и малко Colant, за да стегне сместа допълнително.

Гери използва подобна смес, но в нормален светъл цвят. Подхранката за пружина, за разлика от тази на фидера, трябва да е лепкава и да не пада лесно от хранилката. Ако пада лесно, просто ще си стоите напразно, очаквайки удар на празната пружина. Правилната смес е направена тогава, когато при вадене на пружината все още има полепнала храна по нея. И така – всичко е готово за състезанието. Пръчките са подготвени, подхранката – също. Роб замята пружината и стръв – три бели червея, на около 40 м от брега. Той не дохранва с допълнителни топки и дори не презаметна няколко пъти, за да образува хранително петно. Просто хвърли въдицата и зачака кълване. Не се наложи дълго да чака и първата платика с тегло 1.200 кг блесна в кепа. Сгъването на върха при кълването на платиката не е така силно изразено, както при шарана. Връхчето се огъва около 10 см и се задържа така. Не е необходимо да засичате, тъй като може да разкъсате нежната уста на платиката. Просто вдигнете пръчката и навивайте плавно влакното.

Междувременно Гери оформяше хранително петно, презамятайки с фидера на кратки интервали. В своята подхранка той добави малко царевица и пелети. Това се прави, тъй като в много водоеми, където се ловят шарани, платиката е привикнала към тази стръв.

Но нека се върнем към тактиката с пружината. Въпреки че този метод се смята за изключително шаранджийски, той действа убийствено добре и за платика. Все пак има някои разлики. Шаранджиите забиват куката със стръвта в самата пружина, а при риболова за платика тя се оставя да виси свободно. Явно платиката не атакува самата пружина, както прави шаранът.

Постепенно Гери хваща няколко риби, но не успява да стигне темпото на Роб, който се оказва с няколко риби напред. Очевидно е дошло време за промяна.

Гери решава да намали дължината на повода на 30 см, като приближи куката максимално до фидера с подхранка. Наистина този ход се оказва добър и той започва да лови платики значително по-често. Изводът е прост: късият повод и тежестта на хранилката водят до самозасичане  на рибите, а това – до повече хванати риби. В края на 4-часовото състезание победител излезе Роб с 26 платики с общо тегло 25 кг. Гери беше хванал 18 платики с тегло 15 кг. Тактиката с пружина се оказа по-добрият избор за този водоем и този вид риба.

Такъмът на Роб.

10 см къс повод, направен от плетено влакно Drenan super specialist micro braid, кука Kamasan B610 №16, която е идеална за улов на платика, но достатъчно здрава, за да изкара и шаран. Основно влакно Maxima 0.17 мм. Хранилката се стопира в долния край с 3 бр. съчми №8, а поводът и основното влакно се свързват клуп в клуп. Така, макар че пружината е подвижна, тежестта й е достатъчна, за да самозасича рибата.

 

Такъмът на Гери.

Гери използва пръчка Tricast Trophy 4X4, оборудвана с макара Shimano Stradic. Основното влакно, което използва, е 0.20 мм Preston direct mono, а хранилката е Nisa. Монтажът на фидера е класически патерностер. Поводът е с дължина 75 см от влакно 0.13 мм powerline и кука gamakatsu LS 2260BB.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ribolove/public_html/matchfishing.bg/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

1 коментар по “Фидер VS пружина

  1. В повечето случаи късият повод е печелившия ход. Рибата се самозасича от тежеста на хранилката.Поводите които използвам са от монофил с диаметър 0,10-0,12 мм флуорокарбон, а куката обикновенно ми е № 14-№16 на VMC vanadium

Add Comment