Христос Воскресе!

Християните отбелязват най-големия християнски празник– Възкресение Христово.

Негово СветейшествоБългарският патриарх Максим възвести Христовото Възкресение пред миряните, изпълнини пространството пред храм-паметника „Св. Александър Невски“. В столичния катедрален храм „Св. Александър Невски“ бе извършено Пасхалното богослужение за Великден. Благодатният огън бе внесен с литийно шествие в катедралния храм.

Негово Преосвещенство Знеполският епископ Йоан, който участва в делегацията, която донесе Огъня от Йерусалим, поднесе огъня на Патриарх Максим.

С благословението на патриарха на Йерусалим Теофил, можахме да присъстваме и да усетим радостта на този огън, който вдъхва надежда в славното и спасително Възкресение Христово“, бяха думите на Знеполският епископ Йоан.

Негово светейшество патриарх Максим възвести пред храм-паметник „Св. Александър Невски“ Христовото възкресение.

Хиляди миряни се събраха в храмовете из страната, за да си вземат частица от Свещения огън от Йерусалим, койтопристигна в България в 19 часа.

Възкресение Христово е най-голямото тайнство на християнската религия.

Според Евангелията, седмица преди да бъде разпнат, Исус влиза в Йерусалим като Месията, изпратен от Бог, за да спаси човечеството. От тогава този ден се празнува като Цветница.

Юдейските свещеници се противопоставят на „самопровъзгласилия се“ Божи син и го обявяват за престъпник.

Няколко дни след влизането на Исус в Йерусалим, един от неговите апостоли- Юда Искариотски, го предава на римските власти срещу 30 сребърника.

Исус е осъден на смърт. Според тогавашните порядки, той е изминал пътя до връх Голгота, носейки кръста, на който е щял да бъде разпънат.

Тълпата, посрещнала го на Цветница с викове „Осанна“ (Слава), сега се обърнала срещу него и крещяла „Разпни го“.

Враговете на Исус слагат на главата му трънен венец, за да се подиграят с твърденията му, че той е цар на небесните владения.

В петък Христос умира в мъки на кръста и е погребан в пещера до Голгота. Римските власти затварят пещерата с огромна скала, за да попречат на христовите последователи да отнесат тялото и да го погребат според техните разбирания.

В неделя след Разпети петък, Дева Мария и Мария Магдалена отиват при пещерата, за да оставят цветя на гроба на Христос.

Те обаче намират пещерата празна и божи вестител им се явява, за да им съобщи, че Христос е възкръснал – неоспоримото доказателство, че той е Божият син.

Според народната традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата.

На този ден малки и големи се чукат за здраве с боядисани в червено яйца – символ на пролятата христова кръв. Чието яйце се окаже най-здраво, той ще бъде най-здрав през цялата година.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ribolove/public_html/matchfishing.bg/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Add Comment