ИАРА тараши пазарите за бракониерска риба

Във връзка с никулденските празници, инспектори на ИАРА извършват масирани проверки по водоеми и търговски обекти в цялата страна. През последните няколко дни са проверени близо 100 постоянни и временни обекти за търговия с риба и рибни продукти в страната, като иззетата риба от нерегламентирани търговци е близо 250 кг. Инспекторите на ИАРА са съставили 12 акта за нерегламентирана продажба и транспорт на риба, както и за извършване на стопански риболов. От проверките на водоеми в страната са конфискувани над 2 км бракониерски мрежи и риболовни уреди.

Инспектори от сектор «Рибарство и контрол» на ИАРА Велико Търново са извършили 24 проверки по търговски обекти и открити щандове за продажба на риба в района на Велико Търново, Свищов и Павликени.  Инспекторите са съставили 2 акта за нерегламентирана продажба на риба на лица в с. Петко Каравелово и с. Самоворне, които са продавали риба в бидони на улицата без необходимите документи.

В Хасково, инспекторите на ИАРА са извършена проверка по сигнал  на лице продаващо риба на улицата. На нарушителя е съставен акт за за продажба на риба без декларация за произход и документ за първа продажба. Инспектори от сектор „Рибарство и контрол” на ИАРА Хасково са извършили проверка и на язовир „Ивайловград“. При обхода на водоема от  водата са извадени 6 бр. хрилни мрежи с обща дължина 300 метра. Уловената в тях риба около 50 кг каракуда и 30 кг шаран е върната обратно във водата. Мрежите са иззети и е съставен констативен протокол срещу  неизвестен извършител.

Инспектори от сектор „Рибарство и контрол” на ИАРА Враца са извършили масирани проверки за продажба на риба и други водни организми в региона. Проверките са обхванали кооперативните пазари в градовете Враца, Мездра и Роман, като са проверени над 15 лица, извършващи продажба на жива риба. Констатирано е едно нарушение и е хванато лице, извършващо нерегламентирана продажба на риба на пазара в град Роман. Съвместно със служители на РУ «Полиция» Роман, инспекторите на ИАРА са санкционирали лице с инициали Ц.Ц. от Червен бряг за продажба на риба без необходимите документи – декларация за произход, ветеринарно-медицинско свидетелство или сертификат и документ за първа продажба на рибата. Инспекторите на ИАРА Враца са извършили проверки и на яз. Дъбника, яз. Бели Извор и р. Искър. Проверени са 35 лица, извършващи любителски риболов, като не са констатирани нарушения .

Инспектори от сектор „Рибарство и контрол” на ИАРА Силистра са установили нерегламентирана продажба на риба в магазин в Тутракан. В магазина, собственост на С.М.Б. от гр. Тутракан е открита риба, която се продава без необходимите документи за първа продажба. На лицето е съставен акт, съгласно Закона за рибарството и аквакултурите. По подаден сигнал за незаконна продажба на риба, инспекторите от ИАРА Силистра са извършили проверка и в с. Айдемир, община  Силистра. Те са установили, че лице с инициали И.Н.Я. продава риба от вида „пъстър толостолоб” с общо тегло 30 кг. в пластмасови касети на улицата. При поискване на документи за произход и първа продажба, лицето не е  представило  такива. На нарушителя е съставен акт за нерегламентирана продажба на риба.

Инспектори от сектор „Рибарство и контрол” на ИАРА Кърджали съвместно със служители на СПУ гр. Кърджали са извършили проверка на общински пазар на производителите в гр.Кърджали. При проверката е установено лице, което продава риба /каракуда/ над 17 кг. без ветеринарно медицински сертификат и декларация за произход. На лицето е съставен акт за незаконна продажба на риба в търговската мрежа без декларация за произход или документ за първа продажба, съгласно чл. 49 от Закона за рибарството и аквакултурите. Рибата е иззета и дарена.

Инспектори на ИАРА Русе са хванали румънски бус, превозващ нерегламентирано риба. Инспекторите са спрели за проверка в района на Дунав мост, румънски бус превозващ риба. Превозвачът, който е и собственик на стоката е показал на проверяващите фактура за стоката си. След извършване на физическа проверка от контролните органи се оказва, че микробусът освен декларираните 100 кг. толстолоб има и друг вид риба, която е без каквито и да било документи. На нарушителя е съставен акт за установяване на административно нарушение. Рибата предмет на нарушението – 150 кг. амур и 30 кг.сом е конфискувана от инспекторите на ИАРА с констативен протокол. Продължава извършването на щателни проверки от съвместни екипи, съставени от служители на ИАРА и Агенцията по безопасност на храните.

Инспектори на ИАРА Пловдив са хванали лице, извършващо незаконна продажба на риба при проверки в региона. В рамките на няколко дни, инспектори от сектор „Рибарство и контрол“ на ИАРА Пловдив съвместно със служители на Полицията са извършили масирани проверки по пазари, водоеми и реки в региона.  На пазара в град Съединение, инспекторите са хванали лице, извършващо продажба на риба. Продаваната около 15 кг. риба /каракуда/ е била без документи за произход и първа продажба. На нарушителя е съставен акт за нерегламентирана продажба на риба. Инспекторите на ИАРА Пловдив са иззели рибата и са я дарили. При проверка на язовир “Пясъчник”, инспекторите са хванали бракониер, извършващ стопански риболов. От него са иззети една гумена лодка и 100 метра мрежи. На нарушителя е съставен акт за извършване на стопански риболов без разрешително.

Проверка на язовир «Александър Стамболийски» са извършили, инспектори от сектор «Рибарство и контрол» на ИАРА Габрово. При проверката на водоема е заловен бракониер в момент на изваждане на поставените от него риболовни уреди в язовира. На нарушителя с инициали Д.Г. от Севлиево е съставен акт за извършване на стопански риболов. От него са иззети  500 метра герими  и близо 100 метра хрилни мрежи и пластмасова лодка.  Уловената от бракониера риба около 20 кг. сулка и сребриста каракуда е върната обратно във водата от инспекторите. В хода на проверката, инспекторите са открили още 100 метра хрилни мрежи, заложени от неизвестен извършител. Те са иззети и унищожени.  Уловената риба 20 кг.сребриста каракуда,червеноперка и сулка е върната обратно във водата. Проверени са и любители риболовци, като на един от тях е съставен акт за риболов без билет.

При подаден сигнал от любители риболовци, инспектори от сектор „Рибарство и контрол“ на ИАРА Търговище са извършили проверка на язовир «Ястребино». При обхода на язовира са открити и извадени от водата мрежи с обща дължина около 500 метра. Уловената в тях близо 20 кг риба – шаран, сребриста каракуда и бяла риба е освободена и върната обратно във водата. Мрежите са конфискувани и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Проверка на язовир “Копринка” са извършили инспектори на ИАРА Стара Загора. В местността „Дунавски ръкав”, са открити и извадени от водата 5 бр. хрилни мрежи с обща дължина 500 метра. Уловената в тях около 10 кг. риба  каракуда и платика е пусната обратно в язовира. Мрежите са конфискувани и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ribolove/public_html/matchfishing.bg/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Add Comment