Икономисвайте всяка секунда на състезание.


На състезания е жизненоважна всяка минута и преуспява онзи риболовец, който използва своето време най-ефективно. Пол Ятс от Англия обяснява как да икономисате всяка секунда.

Използвайте стил-ове, те са превъзходни. Междувпрочем те ми позволяват да балансирам своите плувки перфектно, защото имат по-малки размери от съчмите. Това може да ви се струва несъществено, но на мен най-малко ми се иска да си доутежнявам плувката по време на състезание. Освен това стил-овете по-малко увреждат влакното и намаляват риска от късане на линията. Аз използвам пинцети Middy Styl Pincers, за да закрепвам стил-овете си. Този тип утежнения (стил-овете) аз изполвам винаги за утежняване на линии с плувки, по-малки от 0.75 г, и често ги използвам вместо съчми за по-тежки линии.

Набор от допълнителни топсети

Винаги оборудвайте колкото можете повече допълнителни топсети. На някои състезания аз подготвям по осем такъма, за да съм готов за всякакви ситуации. Понякога по време на състезание се ловят едри и дребни риби. Затова на мен не ми е приятно да се ровя в куфара си за нов такъм. Много по-бързо е да взема готов топсет. Почти винаги имам готови дублиращи такъми, които, ако не са монтирани на топсети, стоят на мотовилките до мен с премерена дълбочина.

Използвайте дрелка

Ще останете поразени колко бързо се разбърква подхранката с бъркалката, прикрепена към дрелка. Благодарение на този метод остана в миналото разбъркването на храната с ръце, полепващите частици и неравномерното овлажняване. Дрелката решава всички тези проблеми. Обикновено преди състезание е доста напрегнато. Затова аз замесвам своята храна или вечерта или рано сутринта, преди да отида на водоема. Това гарантира, че едрите частици ще поемат достатъчно вода.

Приготвяне на куките

Подготовката започва вкъщи и е от жизненоважно значение да имате голям запас навързани поводи. Аз се гордея и се грижа за своите поводи и отделям поне по един час седмично, за да попълвам своите запаси, като подменям онези, които съм скъсал на последния риболов. Трябва да имате такова количество вързани поводи, че на брега да можете да реагирате адекватно спрямо ситуацията както с размера на куката, така и с дебелината на повода.

Чохъл с готови пръчки

Готовите пръчки могат да се окажат изключително полезни, ако например видите, че колегата до вас изведнъж преминава от риболова на щека на мач. Винаги имам поне една мачова пръчка, оборудвана предварително.

Риболовният куфар

Грижете се за вашия риболовен куфар, защото той действително ще икономиса вашето време на брега. Ако си мислите, че това не е толкова важно, погледнете куфара, на който и да е от съвременните състезатели, той е подреден и безупречен. Научете се, когато вадите нещо от куфара си, после да го оставяте на същото място, а не да го хвърляте обратно където ви падне. Така винаги ще знаете кое къде се намира.

Валяк за щеката

Фундаментална част от вашето риболовно оборудване е валякът за щеката. Това не е просто валякът, който трябва да поставите на няколко крачки зад вас. Ще ви трябва време, за да установите точно центъра на равновесие между вас и мястото, където се опира щеката във валяка. Ако ловите на много плитко с къс топсет, ще ви е необходим и втори валяк. Аз ползвам винаги едни и същи валяци. Предният ми валяк е големият V-образен на Preston, а задният е широкият Boss. Ако сте поставили вашите валяци правилно, няма да има нужда да се оглеждате назад при всяко разглобяване. Това ще ви икономисва време и вашият риболов ще стане по-ефективен.

Резервни линии

Риболовните линии са съществена част за икономисване на време преди и по време на състезанието. Ако вие ловите с особена линия и тя често се къса или оплита, вие трябва или да я замените, или да рискувате да се провалите. А ако направената линия не ви е потрябвала, ще икономисате време за подготовката следващия път.Утежнете своите линии вкъщи и на вас ще ви трябва минимум време на водоема. Обикновено моите поводи са отделно от линиите и монтирам точно необходимата кука на брега. По този начин аз винаги използвам правилната линия, вместо заради мързела да ловя с готовата.

Замятане и вадене

Необходимо е да се научите бързо да замятате и да вадите, тъй като това е единственият начин да уловите повече риба. Но не трябва да бързате, иначе ще започнете да правите грешки. Това трябва да се превърне в рутина. На максимално бързата работа влияние оказват местоположението на валяка и дължината на линията, което ще ви позволи да правите последователни и ефективни засичания. Изключително важно е вашата стръв да ви бъде под ръка, което ще ви позволи да смените стръвта на куката за секунди. Стойките за щеката също трябва да са отрегулирани перфектно. При порив на вятъра, ако тепърва търсите къде ви е пръчката или кутията със стръв, неминуемо ще излезете от ритъм и ще изгубите ценно време.

Изработете си правилен начин на подхранване

Подхранването е най-важно в риболова. Ако разберете правилното подхранване, ще имате пред вас ято конкурираща се риба. Мислете как храните и опитайте да разберете как точно реагира рибата на различно количество подхранка. Понякога почти не храните и ловите активно, а веднага след подхранване кълването спира. Ако обаче със затихването на храненето кълването намалява, това е сигурен сигнал, че рибата се контролира с подхранка и трябва да се храни.

Придърпване

Ясно е, че колкото по-бързо след подаването на стръвта последва кълване, това ще бъде ваше преимущество. И има начин да ускорите кълването. Става дума за играта на стръвта с т. нар. придърпване и отлепване от дъното. Понякога придърпването е встрани. Всичко това прави моята стръв значително по-съблазнителна за хранещата се риба и аз имам по-чести кълванета.

Амортизатор

Когато подбирам ластика за своя щека, предпочитам да ползвам по-мек. Това ми дава две предимства и един недостатък. С мек ластик се вади по-бавно, но нямам гелета и не късам устите на рибите. Освен това мекият ластик ми позволява да ловя с максимално тънки влакна.

Засичайте плавно

Рязкото дърпане води до загуба на време. От една страна, можете да скъсате кука, или да падне стръвта, или пък да скъсате устата на рибата. Това се отнася както при риболова на щека, така и за мач, болонезе и фидер. Засичането при леко кълване на фидер е загуба на време. Изчакайте, преди да засечете. Учете се да бъдете дисциплинирани и не се вълнувайте при всяко кълване.

Отбелязвайте дълбочината

Щателно мерете дълбочината преди риболова и винаги я отбелязвайте на топсета. Така ще можете винаги да знаете къде се намира вашата стръв. Понякога се налага да се качите над дъното или да “легнете” на дъното, а после отново да се върнете на същата дълбочина. Това ще можете да направите, само ако сте отбелязали дълбочината си на топсета.

Изследвайте

Подробна информация за водоема може да ви помогне да икономисате време, когато сте на състезанието. .От друга страна, не се предоверявайте прекалено много на тази информация. Разчитайте на своята интуиция, особено ако сте добре рутинирани и имате достатъчно стаж зад гърба си.

 

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ribolove/public_html/matchfishing.bg/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Add Comment