Жива или мъртва стръв – въпрос на живот и смърт 2 част

Вердевас

Вердевасът е друга жива стръв, която добре работи замразена. Преди това обаче трябва да се уверите, че стръвта е чиста и в добро състояние. Вердевасът е ларва, пълна с течности. Ако е мръсен или покрит с мръсотия, съществува реална възможност при размразяването да се превърне в киша. Най-добре е да разполагате с аквариум. Оставете го да се освежи и самопочисти и едва тогава го замразявайте.

Подготовка

Има два начина за съхраняване на вердеваса. Първият е, като приготвите пакетите от вестник. Задължително е вестникът да бъде сух, в противен случай след размразяване той ще се превърне в киша. Освен това сухият вестник ще попие влагата от вердеваса при размразяването. Другият начин е да замразите вердеваса в обикновено найлоново пликче, както това се прави с белите червеи.


Размразяване

Трябва да имате яснота каква примамка ще ви е необходима преди риболовния излет. Когато стръвта е замразена в хладилника, тя е на камък и е необходимо да я размразите напълно преди риболова. Правилното размразяване на подхранката принципно отнема цялата нощ преди риболова. Ако вие извадите стръвта и тръгнете на риболов веднага, тя ще прилича на замръзнали ледени пръчици. Замразените примамки имат нужда от време, за да се размразят и достигнат нормалната температура за добавяне към храната. Най-добре оставете вердеваса върху сух вестник през нощта. До сутринта той ще е напълно готов. Дори и да е останал малко лед в средата, до самото подхранване всичко ще се е стопило. Тайната се състои в това той да се размрази, но не повече.

Внимание

Убедете се, че вашият хладилник е нагласен така, че да замразява дълбоко. Вашите червеи няма да оживеят само ако са достатъчно дълбоко замразени. Ако хладилникът ви е слаб или пълен с храна, той няма да замразява добре и червеите няма да умрат. Те са изключително устойчиви и дори след неделя в слаб хладилник могат да оживеят. А това може да се окаже истинско бедствие, ако сте напълнили храната си с мъртва стръв, която впоследствие оживява.

Резултатите

Замразените обикновени бели червеи или пинки дават перфектни резултати, а що се отнася до тяхната външност, няма никакво обезцветяване. Те не се различават на външен вид от живата стръв с изключение на това, че не се движат. Замразените червеи винаги са по-добра добавка към храната от живите, които се свират в ъгъла на кофата и развалят баланса на вашата храна. Освен това замразеният червей може да се използва и за стръв на куката и ще изглежда не по-малко апетитно. Ако използвате куки без контра, замразеният червей със сигурност няма да се изхлузва. Що се отнася до вердеваса, след като се е размразил, можете да го разделите със ситна пръст или със специалния разделител, който предлагат повечето фирми. След това го добавете към подхранката. Замразеният вердевас може да изглежда малко по-изпънат от живия, но в топките с подхранка ще изглежда точно толкова апетитен, колкото и живият.фКакто казах, единственото неудобство на домашното замразяване е, че трябва да започнете да размразявате стръвта вечерта преди излета. На вас ще ви трябва време да замразите своята подхранка, а после точно толкова време – и за размразяване. Ако нямате време, има и други алтернативи.

Замразяващ спрей

Sensas продават специални спрейове, замразяващи стръвта. Това са същите онези спрейове, които се използват за лечение на травми и работят по-скоро като сух лед. За да замразите вашата стръв с такъв спрей, трябва първо да я почистите добре, след което я поставете в полиетиленово пликче. Има няколко основни неща, които трябва да знаете при използването на спрей за замразяване на стръвта.

1. Спреят се продава със специална тръбичка, която трябва да бъде поставена в пликчето, обвита плътно. Ако сте я изгубили или решите да опитате без нея, замразяването няма да стане както трябва.

2. Ще ви трябва доста повече аерозол, отколкото си мислите. Няколко струи няма да стигнат, за да умъртвят вашата стръв. И ще ви трябва малко практика, за да го разберете.

3. Вашата стръв ще замръзне и не трябва да я използвате веднага. Макар този начин да ви позволява да убиете стръвта сутринта преди риболова, ще трябва да мине малко време, за да я използвате.

Преимуществата са много. Стръвта изглежда така, сякаш е замразена в хладилника.

Попарена стръв

Попарената стръв се приготвя по друг начин. Стръвта при този метод се умъртвява, като се залива с вряла вода. Попарването трябва да става в последния момент или непосредствено преди да тръгнете за риба. Има два сигурни начина за умъртвяване на стръвта и ще ги разгледаме детайлно.

1. Просто поставяте известно количество почистени предварително бели червеи в кутия и ги заливате с вряла вода. След малко ги подсушете, като отцедите водата през сито, и ги залейте със студена вода. Червеите са напълно готови. Това е бързият начин, но той може да предизвика известни проблеми. Когато попарвате боядисани червеи, по този начин те могат да изгубят цвета си.

Има и други начини да попарите стръвта си, които не обезцветяват така силно.

2. Вземете червеи и ги поставете в кутия, след като предварително сте ги почистили. След това ги залейте с хладка вода. И едва след това бавно добавете вряла вода, докато червеите не умрат. След това отново ги подсушете през сито и ги охладете със студена вода. Не забравяйте, че колкото по-бавно добавяте врялата вода, по-малка е вероятността вашите червеи да се обезцветят.

Резултатът

На пръв поглед попарените червеи може и да не ви вдъхнат доверие. Попарените червеи, за разлика от замразените, изглеждат изпънати. И все пак, когато например ловите на фидер, попарените червеи работят по-добре от замразените. Това е така, понеже при попарване червеите набъбват. А при риболова на фидер рибата се стреми да атакува по-едрите частици стръв. Попарените червеи се ползват успешно като стръв за кука през зимата и работят много добре върху хранително петно от замразени червеи.

Заключение.

Накрая искам да се върна към пунктовете, които набелязахме в началото. Мъртвата стръв е част от стратегията за подхранване, която работи избирателно за едри риби чрез инертна подхранка. Според мен тази тенденция тепърва ще се развива, тъй като всеки риболовец, отивайки за риба, предпочита да лови избирателно едри риби. В условие на състезания търсенето на едра риба е начин да се спечели. Умъртвяването на стръвта може да се стори на някои от вас нехуманно, но това е част от по-широкия подход към риболова, към който се надявам, че съм ви приобщил.

 

 

 

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ribolove/public_html/matchfishing.bg/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Add Comment