Куки на световно ниво

За кои куки е прието да се счита, че са най-добри за мирни риби? Разбира се, тези, с които се става шампион. Но кои точно? Рихард ван дер Брьок се обърна с този въпрос към десетина от най-добрите риболовци спортисти в света. Четирима шампиони разказват за своите секрети, касаещи куката. Очаквайте продължение по темата…

 


Сред любителите на риболова на мирни риби има колекционери на плувки, които много се нервират, когато забележат в риболовния магазин плувка, която нямат. Има фанатици по влакното, които постоянно са в терсене на невидимото и некъсащото се влакно. А има и гурута по куките, които искат да имат най-острата, още по най-острата и само най-острата кука. Към последните се числя и аз. Ако забележа нови куки, просто не се стърпявам. Задължително трябва да ги пробвам и изпитам. Достатъчно ли са тънки? Добра ли е формата им? До колко са остри? Не се ли чупят? Разбира се, аз не бих искал да намаля значението на плувката при риболова на плувка, както и на ластика. Куката – това е решаващият елемент от линията. С куката започва подаването на стръвта, като тя определя това дотогава, докато не стане време да влязат в действие и другите елементи от линията. Куката трябва да има правилна форма, размер и здравина за една или друга стръв. Нежните примамки (такива като вердеваса) не трябва да се повреждат, за да изглеждат на рибите естествени. Куката трябва да може сама да излиза от стръвта, за да може да засечете рибата. Ако подавате комбинирана примамка от червеи и царевица на много тънка кука №22,  при засичане тя може да се отвори и вместо това надеждно да извадите рибата.

Нежната личинка на комара – вердевасът, няма да изглежда апетитно за рибата, ако е нанизана на кука №12 с широка извивка. Кука и примамка трябва точно да съответстват едни с други. В противен случай ще си пречат и ще  намалят кълванетата и успешните засичания. Куката трябва обаче да съответства не само на стръвта, но и на цялата линия, включително и пръчката. Мощната и твърда кука на здрав повод само в този случай ще изпълни предназначението си, когато проникне в устата на рибата, благодарение на засичане с твърда пръчка. Тънката кука на повод 0,06 мм изисква мека пръчка или еластичен и отпуснат малък диаметър ластик. Всичко – от контрата на куката до дръжката на пръчката, трябва да е съгласувано и да съответства едно с друго.

Тук ние искаме обаче да се спрем само на куките. С тях има много проблеми, до колко те трябва да съответстват на линията, стръвта и  рибата, която ще ловим. Съществуват хиляди изисквания, на които трябва да отговаря куката. Ще говорим само за куките за риболов на риби, които са най-разпространените видове. Изборът на този елемент от линията не е прост и тук задължително ви е необходима помощ. Ето защо попитах десетина риболовци на плувка от световен мащаб какви куки предпочитат. Всички те с годините са пробвали различни видове и са направили избор в полза на своите фаворити. Помолих ги да изкажат своето мнение за куките за пет различни техники  и обекти за риболов. Тук поместваме уменията, прилагани от четирима от най-големите в света специалисти в риболова на мирни риби.

 

1. Алън Скотърн

Петкратен световен шампион, наричан още Големия Ал. Смятат го за истинска машина за състезания. Всяко движение и всяка кука при него са проверени.

 

1.   Риболов на плувка на вердевас

 

Mustad Round Bend Match LP 160 №20-22

Невероятно остра кука с къса контра, великолепно задържа стръвта. Прекрасна и подходяща за риболов на всякакви дребни риби, но може да се справи и с по-едри улови.

 

2.   Риболов на плувка на бял червей

 

Mustad Round Bend Match LP 160 №18-16

Идеалната кука за кастери. Превъзходно закача устите на рибите, като почти няма откачания.

 

3.   Риболов на платика на бял червей/кастери, торен червей и царевица.

 

Mustad Bream LP 540 №18-14

Здрава и остра кука, при това без да е излишно дебела, много надеждна при риболов на по-едри риби.

 

4.   Риболов на плувка на шаран на различни видове стръв

 

Mstad Stillwater Power Barbless 6025 N №16-12

Много мощна и необикновено остра, но деликатна и щадяща кука, отлично пригодена за различни примамки.

 

5.   Фидер и мач риболов предимно на платика

 

Mustad Wide Gape Power LP 200 № 22-14

Много тънка, но все пак здрава кука, идеална за малки и средни риби, като за риболов на едри риби препоръчвам за използване Mustad Bream Feeder.

 

2. Гуйдо Нуленс

 

Белгиец, който през миналата година стана световен шампион в индивидуалното класиране. На европейски шампионати той много години е заемал челни позиции.

 

1.   Риболов на плувка на вердевас

 

Kamasan B 512 № 22-24

Тънка и остра кука, която трудно се притъпява и осигурява отлично подаване на стръвта.

 

2.   Риболов на плувка на бял червей/кастер

 

Kamasan X Strong № 22-18

Мощна кука с овална извивка, която добре държи примамката и позволява бързото откачане на рибата от куката.

 

3.   Риболов на плувка на платика на бял червей/кастер, торен червей, царевица.

 

Kamasan X Strong № 20-16

Притежават потенциал да удържат добре и по-едри примамки. Те са достатъчно здрави и за едри риби.

 

4.   Риболов на шаран на плувка на различни примамки

 

Drennan Super Spade Barbles № 14-10

Остра и преди всичко много здрава кука, безопасна и предпазваща рибата от нараняване.

 

5.   Фидер и мач риболов предимно на платика

 

Kamasan B 512 №18-20

Кука, която е почти невъзможно да се огъне. Малко откачания.

 

3. Лео Кот

 

Победител на международното състезание по риболов на мирни риби Queens of Hearts. Един от най-успешните риболовци спортисти на Холандия през последните години.

 

1.   Риболов на плувка на вердевас

 

Gamakatsu LS 1310N  № 18-22

 

Кука с дълга дръжка, много остра, изработена от тънка стомана, лека и здрава, осигурява естествено подаване и представяне на стръвта.

 

2.   Риболов на плувка на бял червей/кастери

 

Gamakatsu LS 1100 № 16-14

Мощна и остра кука, малко дебела за модела си, но е идеална за риболов на бял червей и кастери.

 

3.   Риболов на плувка на бял червей/кастери, торен червей, царевица.

 

Gamakatsu LS 1810 №14-10

 

Кука от тънка стомана, но здрава, с широка извивка. При засичане се държи великолепно, позволява лесно подаване на стръвта.

 

4.   Риболов на плувка на шаран на различни примамки

 

Gamakatsu LS 3610 № 10-8

Необикновено мощна и остра кука, идеална за риболов на шаран, при което рибата взима решително и често се самозасича.

 

5.   Фидер и мач риболов предимно на платика

 

Gamakatsu LS 1810 № 14-10

 

Лека кука с широка извивка, позволяваща естествено подаване на стръвта, мощна, прекрасно засича рибите, почти без напразни засичания.

 

4. Валтер Тамаш

 

Когато унгарският отбор на европейското първенство изскочи напред,  това стана благодарение до голяма степен на Валтер Тамаш, световен шампион в индивидуалното касиране за 2004 г.

 

1.   Риболов на плувка на вердевас

 

Gamakatsu 1310 DR №22-16

Червена кука, идеална за вердевас, много лека, с форма, отлично подходяща за нанизване на вердевас.

 

2.   Риболов на плувка на бял червей/кастери

 

Gamakatsu 1050N № 20-14

 

Изборът на модела зависи от цвета на водата. Има безупречна форма. С такава кука лесно може да откачите вече  уловената риба на брега при нужда от бързина.

 

3.   Риболов на плувка на платика на бял червей/кастер, торен червей, царевица.

 

Gamakatsu 1310В №16-12

 

Здрава, гъвкава кука, обезпечаваща добро подаване на стръвта, универсална по предназначение.

 

4.   Риболов на плувка на шаран на различни примамки

 

Gamakatsu 2270N или 2260B № 16-8

 

В зависимост от размера риби за бистри води използваме модела 2260B, а за мътна – 2270N, идеална за риболов на грозд от бели червеи или зърна царевица.

 

5.   Фидер и мач риболов предимно на платика

 

Gamakatsu 1100В № 14-12

 

Много надеждна и стабилна кука, формата й е подходяща за различни примамки, подходяща и за нанизване на вердевас.

 

 

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ribolove/public_html/matchfishing.bg/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Add Comment