Лео Кот за точковото подхранване


Лео Кот е един от най-успешните спортни риболовци в Европа. Два пъти е печелил международни състезания Queen of heart в Дания. Юл Стейн наблюдава как майсторът прави точково подхранване и осъществява един риболов.

 

На неподвижни водоеми с дълбочина 2.5 м риболовът на ваглер е перфектната система. За предпочитане е фиксиран ваглер с елементарно разпределение на съчмите – всичките съчми накуп до самия вирбел на повода. Лео Кот смята, че едно от най-важните неща е подхранването. Според него повечето риболовци трябва да усвоят именно точното подхранване. Защото много по-лесно е да подадеш ваглера на точно място, отколкото топката. Умението да подхранвате точно с прашката несъмнено е определящо при мачовия риболов. Независимо че мачовата пръчка позволява риболов на дистанция 40 и повече метра, по-близо до брега се лови по-лесно именно заради точното подхранване и замятане. Как да подобрим своите резултати, ще разберете, като прочетете съветите за мачов риболов на Лео Кот.

 

1. Всички топки подхранка трябва да са с еднакъв размер, за да могат да падат в една и съща точка. По-малките топки ще летят по-далеч, отколкото по-големите.

 

2. Твърдата пластмасова чашка на прашката е по-добра, отколкото меката, която при опъване на ластика деформира топките. За по-големи топки ползвайте по-голяма чашка.

 

3. От опит Лео знае, че при такова разтягане топките ще летят на 30-40 метра. За по-близка дистанция той използва прашка с по-меки ластици.

 

4. Това не е правилно. Топките подхранка трябва да имат еднакъв размер.

 

5а. Меренето на дълбочината трябва да бъде много точно. Когато плувката стърчи по този начин от водата, значи, че утежнението ви лежи на дъното. Намалете малко дълбочината.

 

5б. Сега плувката стои почти правилно. Трябва още малко да намалите дълбочината, за да стои утежнението точно над дъното, а само поводът да е на дъното.

 

6. За риболов на платика всички съчми се групират до вирбела на повода.

 

7. Ако във водоема се предполага, че има бабушка, основното утежнение се вдига минимум на 50 см от повода. Дроперът трябва да е малък, за да регистрира нежните кълванета

 

8. Така изглежда линията, ако има платики и бабушки. Стръвта в този случай трябва да е над дъното.

 

9. Обработете влакното с обезмасляващ разтвор или веро. Така линията ви ще потъва и няма да образува корем.

 

10. Ако във водоема няма шарани, фиксирайте далечината на замятане, като закрепите влакното на клипса. Отпуска се 5 м повече влакно, което се обира след падането на ваглера във водата.

 

11а. За платиката и шарана торният червей е добра стръв. Затова си струва да добавите и кълцан червей в храната.

 

11б. Кастерите са отличен избор както за платика, така и за бабушка. Няколко щипки кастери ще направят и дънната подхранка апетитна за рибите.

11в. Консервираната царевица е перфектна ако се налага да задържите едрата риба на петното. Тя може да се стреля с прашка на дистанция до 15 м.

 

12. При замятане на тежки ваглери възниква натоварване на възлите, адаптерът надеждно държи ваглера на влакното.

 

13. Мнозина риболовци не се доверяват на готовите вързани поводи. Лео не смята така. Но той ползва поводи 40 см и съчми „Мило“, защото не повреждат линията.

 

14. Където и да иде Лео, той винаги носи прясна стръв със себе си в проветряема кутия.

 

 

 

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ribolove/public_html/matchfishing.bg/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Add Comment