Малки хитрости през зимния сезон

Често срещан проблем през зимата е малката подвижност на стръвта ни. Лесно можем да разрешим този въпрос, просто като поставим кутията ни със стръвта върху капака на превозното средство, с което се предвижваме след пристигането ни на водоема. Така само за няколко минути ще „съживим” нашата стръв и тя ще стане максимално апетитна в очите на рибите. За да поддържаме така придобитата от червеите топлина, трябва след установяването ни на мястото за риболов да съхраняваме червеите отново на топло във вътрешен джоб или друго закътано място, но не и на открито. Дребен факт, но може да ви изненада приятно с отлични резултати.

 

Винаги взимайте предвид големината и хранителната стойност на използваната стръв. Като неписано правило може да се приеме, че през лятото е удачно, дори препоръчително, възможно най-едри примамки и стръв, а през зимата и с изстиването на водата залагайте на стърви с минимален обем и слабо хранително съдържание. Основна причина за това е повишената и съответно понижена активност на рибата, основана на промените в температурата, както и в понижаването на биологичното съдържание във водата.

 

Зимата е сезонът на максимално олекотените и фини линии. Не се колебайте и смело използвайте възможно най-малки куки, плувки и влакна. Това е една логична предпоставка и начин за максимално естествено представяне на стръвта и провокиране апетита на рибите. Не забравяйте, че въпреки фината линия и малка стръв не е изключено да закачите едра риба. Няма повод за притеснение – тя далеч не е така силна и напориста, както лятото, и спокойно имате големи шансове за успех.

 

Груба грешка е да гресирате макарата си обилно, и то точно по време на „закриване” на сезона през зимата. Тази операция заедно с едно основно почистване трябва да направите в самото начало на активния сезон – в противен случай може, ако случайно решите да направите някой излет през студената зима, макарата ви да засече от замръзнала грес, особено ако сте използвали неподходяща такава. Смазването, почистването и ремонтът на вашето риболовно оборудване трябва да поверявате на доказани специалисти. За зимяване е достатъчно просто да подсушите и изчистите повърхностно вашия арсенал в очакване на пролетта.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ribolove/public_html/matchfishing.bg/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Add Comment