Малки тънкости при риболов на платика

Риболовът  на платики в езера, ядовири и водохранилища се отличава коренно от този в реките- Първата и основна особеност е в това, че аро в реките платиката обитава едни и същи места, в стоящите водоеми се наблюдава отчетлива миграция в различните фази на деня. Сутрин, вечер и през нощта платиката излиза да се храни по плитчините, а през деня се крие в най-дълбоките участъци. Ако времето е облачно, платиката се задържа по-дълго време по плитчовете, а рязката промяна на времето го задържа напротив в дълбокото, от където не си показва носа докато времето не се стабилизира. От казаното до тук следва, че за успешен риболов от брега е задължително да се познава релефа на дъното, който е желателно да бъде изучен щателно предварително. В слънчев топъл ден може да ви се стори, че в язовира изобщо няма платика. Но ако си направите труда да погледнете със сонар ще установите, че ятото платики стоят над ямата в средния слой на водата и се вдига нагоре, при усилване на вятъра. Това е свързано  с разпределението на кислорода и температурното разслоение във водата. Рибата си подбира дълбочина с най-комфортни условия. В подобни момента платиката е сита и да я накарате да клъвне е почни невъзможно. Ще проследим подред особеностите на платишкия риболов в стоящаа вода.

Подхранка

Можете да използвате подхранките, които се продават в риболовните магазини – бъългарски или вносни. Но все пак бъдете внимателни с вносните храни. Много често те са разработени специално за западните водоеми, където рибата е свикнала на компонентите в храните. Голяма част от риболовците предпочитат да си приготвят сами смесите и само в краен случай използват готови подхраанки. Това е оправдано, заото единствено по този начин може да се създаде достатъчно адаптивна за конкретния водоем и оопределеният апетит храна. За основна на подхранката служи галетата, а също и  смлени семена от различни маслени култури – коноп, слънчоглед или други. Платиката реагира много добре, когато в подхранката присъстват и зъърнени култури – царевица, жито, грах. А също така можете да добавите и отсевки. Но тъй като платиката е дънна риба, по-добре нее ги добавяйте в храната. Най-добре ги залейте от вечерта с вряла вода а сутринта преди риболова ги добавете към храната. Всички твърди компоненти в подхраанката трябва да бъдат добре смляниПо този начин рибата няма да се засища лесно. От друга страна ароматизаторите попиват по-лесно и реагират по-добре във водата, когато подхранката е ситна. Не на последно място ситносмляната смес бързо се отмива от водата без да замърсява водоема. Много добри рзултати дава използването на сухо мляко, като добавка в подхранаката. То съъздава във водата много добър облак мътилка без да засища рибата. Добър резултата дава също така и добавянето на кисело млеко, но това трябва да става непосредствено преди самият риболов, тъй като в противен случай от топлото време храната ви може да се вкисне.

Платиката има силно развито чувство за вкус. Задължително е вашата храна да бъде сладка. Можете да добавяте всякакви сладки компоннти – смляни медени питки или някакви подсладители. Така стигаме неизбежно до ароматизаторите. На праактика всички ароматизатори, които се предлагат на пазара привличат платиката сравнително добре. Но все пак е добре да акцентирате към фруктовите аромати – банан, малина, ягода, ванилия, шоколад, какао, като какаото също образува примамлив облак мътилка. Пазете се от използването на аромати на анасон и чесън. Значителен компонент на подхранката, който често не се дооценява дори от опитните риболовци е баласта. Обикновеният речен пясък действа идеално на храната като я разбива лесно. Пясъкът може да бъде до 40 и дори 50 % от вашата подхранка. Желателно е баластът да се добавя в храната на брега на водоема. Когато си набавяте пясък е по-добре той да бъде от руслото на реката, по-далеч от бреговата зона. Не е целесъобразно да носите със себе си баласт, а често дори е вредно. Баластът придава определен цвят на вашата подхранка и често си има собствена миризма. Когато той е от друг водоем може да предизвика безпокойство у рибата. Напоследък по магазините се предлагат най-различни т.нар. активатори на кълването(концентрирани сухи добавки, специлизирани за различни видове риба). За съжаление и те както и повечето от вносните храни имат един недостатък – използването им често води до непредсказуеми резултати.

Стръв

Стръвта за рболов на платика през лятото има голям диапазон – обикновен торен червей, вердевас, бял червей, царевица, тесто, жито. Аз лично предпочитам да използвам “сандвич” – вердевас и бял червей, а понякога и на житото, сварено с различни аромати – ванилия или някаква фруктова есенция. Стръвта трябва да докосва дъното или даа виси на 1-2см над него. Добре е стръвта да бъде неподвижна, в противен случай  тя прави платиката доста подозрителна. За тази цел ползвайте такава линия, която фективно ще блокира дрефапод въздействието на вятъра или течението.

Такъми

За риболов на платика са подходящи средно твърди пръчки. Ако не ползвате щека, която по принцип е най-добрият уред за риболов, пръчката може да варира от 5 до 10м, в зависмост от условията за риболов. Що се отнася до влакното колкото по-тънка и мека е, толкова по-добре. Поводът трябва да бъде с 0.01 мм по-тънък от основното влакно. Заради пословичната предпазливост на платиката, която се проявява особено в крайбрежната зона, важи с пълна сила математическата формула – колкото по-тънко е влакното, толкова по-едър е уловът. Принципно съвременото влакно 0.12мм издържа окол 1.5кг, което позволява без особени проблеми да извадите платика до три кила. Това е така понеже в стояща вода платиката не оказва голямо съпротивление, както в реката, където течението му помага. За платики до кило повод 0.10мм е напълно достатъчен.

Използването на влакна с минимален диаметър е изгодна и с това, че позволява да управлявате линията значително по-лесно при вятър, тъй като вятърът не прави корем. Направете си експеримент, сложете във веетровито време линия с 0.02мм по-тънко и веднага ще усетите разликата. Дроперът се монтира на 30-40см от основното отежнение, като размерът му се подбира такъв, че при отлепянето му от дъното плувката да се показва 3-4мм. Това е напълно достатъчно да забележите къването, нзависимо с колко дълга пръчка ловите. За риболов на платики в неподвижна вода трябва да се признаят зай-добри плувките с издъължено тяло и тъна горна част. Те са особено ефективни, когато полъхва слаб страничен вятър. При риблов на големи водоеми антената на плувката е по-добре да боядисате в черен цвят, тъй като риболовецът най-често я гледа на фона на отразяващото се във водата лятно небе. Обикновената оранжева антена, особено при лек вятър и накъдряне на повърхноста се губи в слънчевите отблясъци. Кепчето задължително трябва да бъде с дръжка не по-къса от 3м. Ако с платика до 500-600г можем да се справим все пак хващайки я до брега внимателно с ръце, при килограмовите риби това е невъзможно. А за да не се подплаши ятото се налага максимално да се форсира ваденето на рибата. На често посещавани водоеми платиката е изключително подозрителна и наплашена, и затова рядко се доближава до брега. В такива случаи дори 14м щека идва къса и тогава се налага да се риболовства на голяма дистанция с мачова пръчка и ваглер. Не на последно място искам да акцентирам върху поляризационните очила, с които се вижда определено по-добре плувката, а и самите очи се уморяват по-малко.

Техника на риболов

Понятието техника на риболова е комплексно. От една страна то включва в себе си майсторското владеене на линията, освен това е необходимо познаване навиците на рибата и не на последно място наблюдателност. От това се формира опита на риболовеца, натрупван с годините. А ние ще поговорим за другите страни на техниката на риболов. Грамотното подхранване по време на риболов позволява буквално да диктувате поведението на рибата. Основното правило е по-добре рибата да остане недохранена, отколкото прехранна. Риболовът започва с основно подхранване 4-6 топки подхраанка с големината на портокал. След това следва обикновено доста продължителна пауза, която може да продължи повече от час. През това време риболовецът си изяснява как се държи в този ден рибата. Ако през това време няма кълване на платика дохранете отново. Може да стане така, ме платиката този ден да не се приближи до брега. Не е фатално, със същата подхранка и същия такъм можете да ловите и бабушка, като оставите платиката за по-благоприятни дни. Когато платиката се събере на подхраанката бабушката се плаши и напуска хранителното петно. Това се разбира от факта, че бабушките кълват все по-далече от петното. Платиката в този момент дори и да не кълве вече е на подхранката и се ослушва.  Щом забележите че платиката е вече на петното внимателно следете динамичноста на кълването. Ако след като уловите една две риби кълването затихва след малка пауза от 10-15мин подайте още 1-2 топки. Така кълването ще се възобнови до няколко минути. Понякога платиката само рови в подхранката. На повърхноста се виждат балони, бабушката бяха от петното, но платиката не реагира на стръвта. В такива моменти е добре да подадете няколко съвсем мънички топчета храна 1-2см. Това може да накара платиката да вдигне глава и да види стръвта. Понякога когато ловите платика силно досажда уклеят, която не се плаши и атакува стръвта буквално под носа на платиките. В такива случаи е добре да подхраните малко встрани с много рехава храна, която ще събере уклея и ще остави платиката да се храни на спокойствие. Закачената платика, особено едрата трябва да побързате да извадите извън хранителното петно. Нека там се дърпа на спокойствие, важното е да не подплаше ятото останали риби. Не бива да форсирате ваденето на платиката. Осебено едрите екземпляри са способни на отчаяни напъни когато видят кепчето и тогава следва…..сбогом на едрата риба. Ако закачената риба се е откачила над хранителното петно незабаавно подайте 2-3 топки храна това ще задържи подплашеното ято. Есента трябва да боравите с храната много внимателно. По правило през това време на годината се храни само веднъж. Повторното дохранване обикновено води до прекратяване на кълването. Най-доброто време за риболов през лятото е от разсъмване до 10-12 часа и после след 14ч до залез слънце. Платиката е истински барометър и внезапното спиране на кълването е сигурен белег, че времето ще се разваля.

 

Божидар Тодоров – Папарака

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ribolove/public_html/matchfishing.bg/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

1 коментар по “Малки тънкости при риболов на платика

Add Comment