Марк Даунс за подхранката


Една подхранка може да се използва по различен начин и да работи по различен начин в зависимост от това какво искате да правите с нея. Марк Даунс обяяснява…

Забравете екзотичните добавки, защото един от най-важните компоненти в подхранката е водата. Да, вярвате или не, но това е факт. Гореща вода ли използвате или хладка, колко време оставяте храната да попие влагата, и какво количество вода добавяте към сместа – всичко това определя как ще се държи ващата подхранка.

Смесване половин час преди риболова

Това ще ви позволи да направите смес, която ще бъде суперактивна, тъй като едрите частици, които са съставна част на всяка подхранка, няма да имат достатъчно време да попият влагата и ще изплуват бързо нагоре.

Така например ако овлажните храната си 15 минути преди риболова рискувате цялата смес да изплува на повърхноста.

Смесване един час преди риболова

Това е добър компромис между напълно акивна и напълно инертна подхранка. Някои от активните частици все още ще се намират в в сместа, което ще привлече ситната риба, но като цяло сместа вече е поела достатъчно вода, за да задържи ятото на дъното.

Повече от два часа преди риболов или предната вечер

Всички частици от сместа ще са наситени с вода. Това значи, че те ще са инертни(бездействащи) и ще лежат неподвижно на дъното. Този метод е подходящ най вече когато ще ловите едра риба или при риболов на течение и не искате да има леки частици, които да увлекат рибата надолу по течението.

Пресяване на подхранката

Между нас казано аз не съм фанатик на пресяването, понеже различните подхранки са съставени от различни по размер частици. Ако например отсеете всички едри частици от подхранката Sensas Lake все едно няма да получите Fine Lake. Fine Lake е съставена от същите компоненти, но просто по-ситно смляни. Премахването на едрите частици от подхранката  Lake ще промени изцяло рецепта и може да се окаже по-малко привлекателна за рибите.

Колкото по-ситна е подхранката, толкова по-лепкава е тя понеже частиците по-лесно попиват водата.

Суха смес: Тя ще бъде по-активна, тъй като частиците ще са по-леки и склонни да се отлепват от топката и за изплуват към повърхноста. Да се стегне топка от суха смес може само с голямо усилие и силно стискане. Сухата подхранка не се съхранява дълго, но е превъзходна, когато търсите мигновена реакция от рибата.

Понякога, особено при риболов на фидер на вас ви трябва почти напълно суха смес, която да се разпада веднага след като падне на дъното. Ако храната не се разпада по този начин при навиване на макарата хранилката ще я разнася и ще разконцентрира рибата.

Смес средна влажност: Смесете подхранка подобна на Lake със средно количество вода и вие ще сте в състояние да направите няколко неща. Ако я стегнете силно, тя ще отдели малко влага и ще можете да оформите топка. Освен това при слабо стискане можете да направите рехава топка, която да се разпадне. Ако ловите риба на река и искате вашата смес да заработи веднага щом достигне дъното именно по този начин овлажнете храната си. Ако стегнете по различен начин топките ще получите разнообразни резултати.

Преувлажнена смес: Мократа подхранка оставя облак мътилка във водата, но понеже е добре праевлажнена добре се разтваря във водата. . Освен това тя лесно се подава и с ръка заради своята тежест. Когато ловя ситна риба лятно време или в неплагоприятни условия аз смесвам своята храна по следния начин : Леко преовлажнената смес ще бъде добра, когато наоколо има доста ситна риба, а вие искате да подберете по-едрите риби. Преовлажнените частици ще останат на дъното, а ситната риба няма да се интересува от тях заради липсата на активност.

Гореща и хладка вода.

Използването на гореща вода за замесване на подхранката ще съкрати времето на нейната работа много по-бързо от използването на хладка вода. Освен това врялата вода “сварява” едрите частици и прави храната по-лепкава.

Оказва ли влияние използването на вода от чешмата?

Марк Даунс : Мен това не ме вълнува. Зная, че има хора, които имат параноя към това. Но според мен ако има някакви различия между водата във водоема и тази от чешмата, те са минимални. На практика аз използвам вода от чешмите, където се провеждат състезания

Алън Скотърн – В някои райони във водата от чешмата има по-голямо наличие на хлор. При нас в Англия този проблем го няма. Но ако вашата вода мирише на хлор, използвайте минерална вода от бутилки.

Съветита на Марк за подхранката.

Активните частици привличат обикновено ситна риба, тъй като тя се храни с частици, които плуват над инертните на дъното, които са попили повече вода. При риболов на риба около дъното, това може да донесе дивиденти в началото на състезанието, за да получите примущество при бърз риболов на ситна риба.

Отначало едрата риба няма да дойде да се храни на дъното, докато активните частици от храната не се уталожат. Затова френският способ за подаване на всичката подхранка преди състезанието много често дава отлични резултати за едри риби.

Ако едрата риба не идва, най добре дохранете с малки топчици, за да задържите устойчивият темп на ситна риба.

Колкото по-едри са частиците в подхранката, толкова по-дълго ще трябва да чакате да поемат вода.

 

 

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ribolove/public_html/matchfishing.bg/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Add Comment