Мартин Боулер : Нетрадиционна подхранка за платика

Платиките обичат сладки захранки, твърдят част от риболовците. Не,  те обичат тръпчивите захранки, е мнението на други майстори риболовци. Английският експерт по риболов на мирни риби – Мартин Боулер, на този етап пък има собствено мнение по въпроса. Той  приготвя захранваща смес, от която много риболовци ще набръчат нос, а многобройни платики ще се появят под водата с издадени устни.

Сладка или рибна захранка? Относителният аромат на захранката за платика като мнение при многобройните риболовци на мирни риби се разминава. За мен на този етап може да се каже, че имам собствен  поглед и при приготвянето на захранка за платика се придържам твърдо  към него. От правилността на захранващата смес зависи и улова. Но както се разбира от само себе си, тя трябва да е подадена в подходящото  място.

Първоначално е необходимо да откриете “горещо” място с едри платики. Те не са разпределени равномерно по целия водоем, а си имат свои предпочитани места. Основното правило гласи: облавяйте тази страна на водоема, към която духа вятърът, но ловете далеч от брега. Единствено по време на размножителния период (през април и май)  едрите платики идват съвсем до брега. За да откриете добро място на правилната страна на брега, трябва да изследвате дъното на водоема. Това се прави или с помощта на сонар, или на ръка със сонда. Обръщайте внимание на тези участъци, където на дъното има дупки, ями, ръбове, в които се събира храна. Заслужават внимание ръбове или пясъчни брегове, или пък всякакъв преход от тинесто към твърдо дъно. На всички тези места платиките търсят храна. В зависимост от положението и отдалечеността на дадената точка следва да правим избор за един или друг метод за риболов. В прибрежната зона може да ловим с щека или с подвижна плувка на мач. В този случай, когато примамката се замята надалеч, се прибягва до фидера.

Сладка и тръпчива

Рибите от повечето видове аз захранвам със зърнеста подхранка. Но при риболова на едри платики не се страхувайте от класическите дънни захранки от прахообразна смес, както това се прави при мач риболова. Захранките за платика може да се разделят на две категории:

1.   Традиционни смески на основата на сладко бисквитено брашно.

2.   Съвременни смеси на основата на рибно брашно.

 

От собствен опит зная, че рибните смеси са най-ефективни на водоеми, където много се лови на гранули, докато в същото време  смесите на бисквитена основа работят там, където има по-малко интензивно облавяне на естествени водоеми. За риболова на едри платики аз използвам нестандартна смес – сбор от сладко бисквитено брашно и тръпчиво рибно брашно. На пръв поглед изглежда, че те са несъчетаеми. Но аз смятам, че това е просто стар рибарски  мит. Допълнително добавям към сместа червена хранителна боя, ако, разбира се, тя вече не е боядисана. Платиките като по магия се привличат от червения цвят. Защо това е така, аз не зная, но нееднократно съм се убеждавал в особената привлекателност на червените захранки. Преди години използвах и тествах новите захранки Silver серия Х на Dynamit Bait. Тези хранителни смеси се правят от най-добри компоненти, всяко от които се явява хит.

За платика аз смесвам два вида захранки – Bream Specimen Fishmeal и Specimen Super Red в съотношение 1:1. Освен това към захранката добавям още шепа зърна и сок от сладка царевица. Тази силно ароматна добавка придава на моята захранваща смес особен привкус.

Двойно овлажнени

Захранващата смес е необходимо да се овлажни. Към водата аз добавям голямо количество атрактант за платика, който многократно е оправдавал използването си. За да се разпредели равномерно, го разтварям с вода, преди да го прибавя към захранката. Захранващата смес овлажнявам на два пъти, доколкото сухата смес поема като начало едно количество вода, а след десетина минути трябва отново да я доовлажним. Към захранката слагам и такива стимулатори на апетита като кастери, консервирана царевица, малки плуващи гранули с диаметър 3 мм и парчета от земни или торни червеи. Червеите се явяват важна съставка от сместа,  предизвикващи ненаситност у рибите. Те трябва да се нарежат на малки парченца, за да не натрошат топките захранка. Не бива обаче да се добавя твърде много от живата храна, тъй като тя намалява  здравината на топките захранка.

Преди да заметнем топките захранка, ги потапям във водата. Така  аз ги глазирам подобно на грънчар своите изделия. По този начин  външният вид на топката се заздравява.

Колко захранка трябва да се хвърли? Като цяло е в сила старата мъдрост на риболовците: винаги още да дохранваме, но хвърлената захранка не можем да върнем обратно. Не трябва да се дава общ съвет до колко може да подхранваме, тъй като това зависи до голяма степен от конкретния водоем. Топките захранка не правете  прекалено едри, тъй като точността  на замятането им с прашка ще се намали. Топки с размер на мандарина са нещо нормално. След захранването аз си правя такъма. За мен най-добрият вариант при риболов на едри платики е пръчка с дължина 3,60 м с мек стъклопластов връх, който може отчетливо да регистрира всяко кълване. Ако обаче те са много деликатни, предпочитам по-чувствителните карбонови върхове.

Не много твърди

Не използвайте твърде мощни пръчки! Моята пръчка е с акция от около 30 г и с неговата помощ мога точно да заметна пълна хранилка. Но не всяка лека фидер пръчка издържа на подобно натоварване. Шпулите на макарата ми са запълнени с два размера влакно – за къси и средни дистанции ловя с монофилно влакно с дебелина 0,20 мм. При по-големи разстояния използвам плетено влакно с диаметър 0,06 или 0,08 мм с издръжливост около 4 кг. Такова влакно оптимално сигнализира за кълване, а малкият й диаметър позволява да се извършват далечни замятания.

Но при риболова с плетено влакно може лесно да ви се откачи рибата. За да избегнете това, аз привързвам към плетеното влакно парче монофилно влакно с дебелина 0,20 мм и дължина 3 м в качеството на шок лидер. Ако ловя на къса дистанция, монтирам хранилката на страничен повод. Използвам не твърде лека отворена хранилка, която пълня с гореописаната смес.

Комбинирани примамки

На комбинирани стърви платиките се ловят много успешно. Моят любим дует се състои от торен и бял червей. Уловиста е и комбинацията торен червей и царевица. Обикновено използвам малък торен цял червей, а при по-специални случаи само опашка от земен или дъждовен. Куката се забожда по-близо към откъснатия край, тъй като именно него рибата атакува най-напред.

За риболов на комбинирани примамки използвам кука №14 и повод с диаметър 0,16 мм. Единствено при нерешителни кълванета поставям по-малка кука и по-тънък повод. По време на риболов регулярно дохранвам с помощта на хранилката при дълбоки води. При плитки води трябва да се прецени дали е нужно да се дохрани и в какво количество. Понякога е полезно изобщо да се откажем от дохранване,  защото ударът върху водата на хранилката с подхранка може да изплаши хранещите се платики.

 

 

 

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ribolove/public_html/matchfishing.bg/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

1 коментар по “Мартин Боулер : Нетрадиционна подхранка за платика

Add Comment