Още и още за магията на подхранката

Овлажняване на подхранката

Подхранката трябва да бъде щателно овлажнена няколко пъти, докато стане годна за употреба. Оптималното време е около 2 часа преди самия риболов, а в най-лошия вариант – 30 минути, но това е минималният срок. Защо? Основната съставна част от храната е галетата. Нейните частици бързо попиват водата, но има и други частици на зърнена основа, които попиват бавно. Целта е всички компоненти да се овлажнят добре.

Първи етап

Първоначално трябва да добавите към вашата подхранка значително количество вода. За целта ползвайте чашка или гъба, но в никакъв случай не гребвайте вода с кофата, в която се намира подхранката ви. Добавяйте по малко вода, като разбърквате храната енергично. Старайте се да я претриете добре, като максимално я обогатите с въздух и не оставите никакви влажни бучки. Храната трябва да бъде толкова овлажнена, че като я стиснете в шепа, да става на топка, а при разтриване да се разсипва отново. Ключовият момент е, че след разбиване на топката ръцете ви трябва да остават чисти. Вие можете да овлжнявате подхранката си вечер преди риболов, но най-добре е това да става сутринта преди риболова. Още по-добре е, ако за овлажняване използвате топла вода. След първия етап на овлажняване храната ще изсъхне. Това е нормално, просто сухите частици попиват влагата.

Подсказка

За овлажняване на храната използвайте по възможност вода от езерото. Не използвайте вода от чешмата, тъй като тя съдържа химикали. Ако ползвате топла вода, задължително я преварете първо. Някои специалисти препоръчват да се използва и минерална вода, но те вероятно имат акции в някой от изворите.

Втори етап

Вашата храна силно е изсъхнала след първоначалното овлажняване и от нея вече трудно може да се направи топка. За да е готова подхранката, се налага доовлажняване. Бъдете внимателни и не добавяйте много вода. Помнете, че хранителните частици вече са попили влага и сега имат нужда само от леко доовлажняване.

Трети етап

За повечето риболовци подхранката е готова и след второто овлажняване. Но в определени ситуации можете да овлажните храната си и трети път, за да я доовлажните, като по този начин я правите по-малко активна на дъното. Това е най-добрият начин да задържите едрата риба за дълго време и отново ни връща към механичните свойства на подхранката. Ако храната ми е активна на дъното, тя ще “отдава” своите хранителни частици от дъното към повърхността бързо. Това работи добре, ако сте решили да хванете много риба. Но ако сте си набелязали едра риба, ситуацията е друга. Тя ще бъде внимателна и подозрителна за всякаква активност около вашата храна. Слабо активната храна ще лежи на дъното, докато не се приближи едрата риба. Именно това е онзи момент, когато по-добрите риболовци побеждават заради подхранката. Те знаят до съвършенство как ще се държи храната на дъното, и я овлажняват по различен начин, за да изменят нейното поведение. Преовлажняването на подхранката не значи да я направите на супа. Това е нормална смес, към която вие добавяте още малко вода. Преовлажнената смес трябва да бъде малко по-тежка от нормалната, но когато разбивате топката, тя не трябва да става на прах, а на парчета. Преовлажнената храна трябва също така малко да лепне по ръцете.

Добавяне на пръст към подхранката

Преди да започнем този раздел, трябва да ви предупредя относно използването на пръстта. Глината се смесва с подхранката сложно. Тя подсушава храната, образува бучки, облепва се с хранителни частици и коренно променя механиката на вашата хранителна смес. Затова внимателно прочетете за различните начини на овлажняване на пръстта и мислете какво правите преди старта. Използването на пръст дава на риболовеца няколко основни преимущества, които ще изброим по-долу.

Защо пръстта е толкова важна?

– За да се намалят питателните свойства на храната

– За да утежни подхранката

– За да съхрани деликатните добавки, като кълцан червей или вердевас, на дъното в добро състояние.

 

Колко пръст е необходимо да се добавя към храната?

Отговорът звучи малко странно – колкото е необходимо.

Макар и да звучи уклончиво, тук няма твърди правила. Принципно е прието да се смята за нормално, че пръстта в хранителната смес трябва да бъде около 25% от общото тегло.

Няма да има никакъв ефект, ако добавите 100 г пръст в един килограм подхранка. Не забравяйте, че пръстта е значително по-тежка от храната.

 

Различни варианти за овлажняване на пръст и подхранка.

Съществуват няколко начина за смесване на пръст и подхранка.

Единият е да смесите пръстта и подхранката сухи и после да овлажните сместа. Преимуществото на тази смес е, че се приготвя лесно, но окончателният резултат не е много добър. Пръстта става на бучки и сместа става “преутежнена” от частиците пръст. Овлажняването на пръстта и подхранката отделно е добър метод. Той гарантира, че храната ще бухне добре, преди да добавите пръстта. Помнете, че пръстта подсушава подхранката, затова овлажнете отделно и самата пръст. Най-добре можете да овлажните пръстта, като вечерта я покриете с вестници, които полеете преди това с вода. По-добре пръстта сама да поеме колкото й е необходимо влага, за да не стане на бучки. Преовлажняването на подхранката и добавянето на пръст след това е друг добър начин, който компенсира изсушаването на храната. Това несъмнено е по-просто от колкото овлажняването на пръста с помоща на вестник. Добър вариант е също така да овлажните пръста до състояние на кал и с тази консистенция да овлажните подхранката.

На видеоклипа се вижда как работи класическа храна и храна с добавка на МЕЛАСА.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ribolove/public_html/matchfishing.bg/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Add Comment