Пролетни пъстърви на яз. Доспат

Забраната дойде и вече е на път да отмине и по традиция, когато няма къде да се ходи за риба, всички се сещаме за арендаторските водоеми или язовир „Доспат“. Нашата група този път избра язовир „Доспат“, едно чудно кътче от нашата родина. Естествено смятаме да ловим пъстърви, въпреки че тази година информацията не е особено обнадеждаваща. Язовирът ни е познат с всичките му ръкави и знаем, че рибите започват да се завъртат усилено и да кълват едва към 10-11 часа. Затова не бързаме да пристигнем по тъмно на местата. Изпиваме си кафето в хотела и тежко се разполагаме на брега, където вече дремят дузина риболовци. Успешната тактика на риболов включва оборудване с гол карбонов телескоп с дължина 6-7 м или 11м за щека. Препоръчваме ви основно влакно с дебелина 0,14 мм и повод 0,12 мм или просто цял такъм с дебелина 0,12 мм. Рибите взимат доволно смело, ето защо поне в този период превъзбуждане с поводи от порядъка на 0,09-0,10 мм е излишно. Плувката на успеха е с капковидна форма и носимост от 0,75 до 1, 1,25-1,5 грама в зависимост от наличието, силата и вида на влакното и пръчката, с която ловите. Куката задължително трябва да е №12-14 по избор и в зависимост от личната преценка на риболовеца. За стръв се използва изключително бял червей, като се лови на грозд от 2 до 5 червея, отново според предпочитанието на риболовеца. Това няма някакво особено значение. Дълбочината, на която се лови, е около два метра, т.е. на висящо, тъй като реалната дълбочина на мястото е над 4 метра. Основно и решаващо за вашия успешен излет е непрекъснатото захранване с бял червей, кастери, кус-кус, дрожди, както и конвенционална рехава захранка, подавана по малко, но доста често, особено ако забележим кръгове от хранеща се риба на повърхността. Никак не трябва да подценявате този факт, защото може да се превърнете в едни безучастни зрители на успехите на колегите до вас, а особено за една толкова атрактивна и борбена риба като пъстървата, това може да ви струва спокойствието и почивката. Друг изключително важен фактор за успешен риболов е наличието на макар и слаб, но постоянен вятър, който да къдри водата. Неговото наличие активизира пъстървите и като че ли ги подтиква към активно хранене. При тихо време и неподвижна вода риболовът е изключително труден и пипкав, като изисква едно максимално олекотяване на линията, което за съжаление никак не е гаранция за успех.

За наше щастие, и този ден духаше слаб, с променлива посока, вятър, който образуваше необходимите вълнички и движеше водата.

Риболовът наистина тръгна около десет часа, тук няма да се спирам особено на подробностите. Само ще спомена за хващането на една риба едновременно на две въдици, което лично мен ме учуди доста, но за по-рано присъствалите това не бе никаква изненада. Напротив – те вече имаха термин за това събитие, т.нар. „две в едно“. Когато рибата върви, и шегите са на линия. Атмосферата в началото беше малко напрегната и всички с крайчето на окото си следяха колегите, които дръпнаха първите риби. Макар че повечето бяха вече претръпнали доста на такова скубане. И естествено по-късно се прояви и причината за това малко капризно и непостоянно кълване. По обед рибата напълно изчезна и се наложи да я търсим малко по-навътре, като първо влязох на дистация 13 м, после на 14.50, а накрая на 16 м. Когато започна да подухва леко, преминах на дистанция около 20 м с ваглер, което малко затрудняваше подаването на червеи, но рибите кълвяха активно. Наложи се да подавам рехави топки храна Van Den Eynde със запечатани бели червеи, които образуваха стълб във водата и задържаха епизодичните пъстърви. Около 17,30 часа задуха зверски вятър, заваля, макар и за кратко, като още около 15,30 часа рибата определено взимаше доста хаотично и на късмет.

Спокойно мога да кажа, че всички се прибрахме доволни от излета и пълни с настроение и хъс за следващата седмица.

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ribolove/public_html/matchfishing.bg/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Add Comment