Пролетните цветове в подхранката

Цветоветеса като при играта на карти : черен и червен. Но кой цвят подхранка ще победи?

Зимно време обикновено се използва тъмна подхранка, в топло време храната може да бъде и по-забеежима. С приближаването на пролетта Марко Бек и Ралф Герке се замислят какъв цвят подхранка да изберат и експериментират. Черна или червена? Кой цвят подхранка действа в началото на пролетта по-добре при риболов на мирни риби. Водоемът, който сме подбрали за експеримента е с бавно течение. Водата в канала, благодарение на електроцентралите по се нагряа значително по-бързо, от колкото другаде. По кълването на това място може да се съди каква ще е активноста на рибите след около седмица по другите водоеми, естествено ако междувремено няма някакво рязко застудяване. Ние очакваме по-скоро внимателно поведение на рибите, тъй като март месец бе доста хладен при нас. Съответно с тези наши оаквания подбираме своите такъми. Риболовът естествено е на щека, оборудвана с ластик 0.9м, монтиран на второ коляно. Оновно влакно 0.11мм и повод 0.08мм. Заради течението ползваме плувки от 1.5г до 3г, кука №16, а стръвта е две пинки или един голям бял червей в зависимост от кълването. Ралф приготвя тъмна подхранка, като окцентира на зърната вътр На 1 г храна, той добавя 250г оризово брашно за по-добро слепване. След което добавя 250г подсладители и накрая още 2 кг черна пръст. Червената храна на Марк е от 1 кг Sensas Super Etang  и 1 кг  Gardons red, като също добавя 2 кг жълта глина. Храната няма нужда от допълнително оцветяване.

На дъното

След овлажнването оставяме подхранката още малко да се престои, като през това време проверяваме дълбочината и подготвяме мястото, кдето ще ловим. На дистанция 11 м от брега дъното е равно и няма никакви препятствия. Поставяме такава дълбочина, че стръвта първоначално едва-едва да опира дъното. По този начин имаме намерение да ловим риба, която ще тръгне нагоре по течението по хранителната пътека към мяястото на подхранване. Първо подаваме по четири стегнати топки тежка подхранка, а после още по две рехави, които се разпадат на пвърхноста. Образуващият се облак би трябвало да привлече рибата по-бързо. По-леките и неовлажнени частици се пускат по течцението и образуват хранителна пътека. Рибата се събира на на хранителното петно приблизително след около четвърт час. Допълнително дохранваме едва след като сме кепчосали първата риба. След това къълването следва регулярно и след всяко дохравнане кълването става все по-интензивно. Ние преминаваме на куки №14, на които нанизваме 5-8 пинкита. Увеличаваме също така и дълбочината, при което лежим на дъното вече с около 10 см. Рибата кълве точно върху хранителното петно, където задържаме за секунда линията, след което следва кълване.

По-добре от колкото предполагахме

Рибата кълве много по-добре от колкото предполагахме. Обаждат се бабушки, кефалчета и платички. На двете места излиза по някой епизодичен бибан. А сега най-важният въпрос, коя подхранка е по-еективна – черната или червената? Несъмнено повече риба беше уловена на черната подхранка. Но рибата която беше там бе основно дребна. С червената подхранка уловът бе по-малко, но значително по-едра. Рибите в студена вода са по-внимателни и трудно се хранят над светла храна. Те са плашливи, защото върху светлия фон стават лесна плячка за хищни;ците. Ситната рлиба определено предпочита тъмъното петно. Освен това червената храна действа още като оптически дразнител; Тя задържа едрите риби върху петното, което се отличава от дъното.

Подготовка на глината

Глината и подхранката трябва да образуват еднородна смес. За целта в глината се добавя вода и внимателно се разбърква. След като глината се превърне в рядка лепкава каша отпада трудоемкото пресяване.Храната отначало се смесва в сух вид, след което се добавя глинената каша. Съотношението е 1:1. По-късно във водата глината се разтваря и образува хубав облак, което възбужда любопитството на рибите. Западняците не се морят да бъркат храната си на ръка, а използват специални миксери с батерии. След като смзеста е готова се добавя малако пинки в храната.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ribolove/public_html/matchfishing.bg/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

1 коментар по “Пролетните цветове в подхранката

  1. Имал съм успехи и с единия вид и с другия , но като че ли в по студените дни и рано пролет успехите са били повече при употребата на черна/тъмна/дънна захранка.Не ми е направило впечатление при уловени риби тези , които са уловени на червената захранка с метод фидера да са по едри от другите

Add Comment