Риболов на бели мрени в центъра на Търново


Това, че региона около Велико Търново е благословен от бога за риболов отдавна не подлежи на коментар. Вероятно това се дължи на георграфското му разположение, макар че според мен няма никаква логика в северна България да има толкова много риба, която да се лови целогодишно. Гостувам на Мариян Димитров, бат Марчо и Дидо Бъчваров – Дон Бъч. Не за първи път им идвам на гости и знам, че подготовката винаги е на ниво както с риболова, така и с програмата за вечерта. Пристигам още в петък вечерта и заедно с Мариян и Дидо подгряваме в култовото заведение „При Пантата“, където останах очарован от способностите на готвача.

В събота сутринта тръгваме за мястото на риболов. До този момент Мариян не ми е обяснил къде ще ловим риба и останах втрещен, когато разбрах, че всъщност ще хващаме бели мрени в центъра на града. Къщата на белите мрени се намира на река Янтра, до един мост, точно под крепоста Царевец. Въпреки че не пътуваме далеч сме на реката по тъмно, за да хванем правилните места. Мариян е изключително мобилен (все пак е всеки ден на реката), носи едно малко столче, щеката, една бака и живарника.

Докато си монтирам цялото оборудване бат Марчо вече е заметнал. Вирът е изключително удобен за риболов. Дълбочината е около 3.50м и се лови на дистанция 11м. Около 9 ч трябва да пристигне репортерката от „Хоби ТВ“ Гери и оператора Живко, а заедно с тях и Краси Върхара он Нова Загора.

Мариян услужливо ми дава един готов такъм с близалка Cralusso Torpedo 4г, като ми подава едно пакетче куки № 8. Тук следват яростни протестни от моя страна, докато Мариян търпеливо ми обяснява, че се лови на една русалка и един сив червей. Стръвта е голяма и се правят много гелета с малка кука. Докато монтирам такъма на топсета и меря дълбочината Мариян вече е извадил две бели мрени. Точно когато вече съм готов и се каня да заметна се обажда Върхара, за да отида да ги посрещна. Само 15 минути по-късно те също са на брега на реката и Върхи започва да си сваля багажа по козята пътечка. Докато нас ни е нямало бат Марчо е извадил още две мрени.

До този момент не сме хранили, тъй като чакаме да пристигнат журналистите, за да може да заснемат как се прави лепен бял червей с мозайка. Около 10 ч всичко е готово и Мариян започва урока.

1. Първо Марчо пресява белия червей от трици

те през ситносито, след което ги изсипва в голяма бака. След това ги обезмаслява, като ги притърква с мокри ръце. Двете процедури са изключително важни, за да залепнат добре белите червеи.

2. За риболова използваме камъни на фирмата MAVER, които Мариян изсипва в една кутия и измива добре от праха. След като камъните са измити се оставят да се отцедят от водата за известно време.

3. След това камъните се смесват с белите червеи и се омесват добре, без да бъдат овлажнявани повече и вече са готови за обработване с лепило.

4. Мариян използва лепило на Maver Guma Arabika, с което поръсва белите червеи и ги разбърква добре.

И така белите червеи са слепени, след което се оставят да престоят малко.

 

През това време Върхара вече се е нагласил и традиционно тихичко мрънка, за да не пречи на оператора. Оказва се, че пред него дълбочината е над 5м, а течението прави един много интересен завой и изнася близалката му навътре, вместо настрани. Мариян разпределя по равно между тримата слепените бели червеи и всеки си застава на куфара. Започваме да подхранваме с къпинг китовете, за да не се вдига шум. Тримата подаваме по 5-6 топки бял червей и започваме да ловим.

Комбинацията от един сив червей и една русалка не дава добри резултати и постоянно експериментираме със стръвта. В крайна сметка най-добра се оказва комбинацията от два сиви червея. Мариян носи и няколко кутии пясъчен червей, но на него кълване няма, независимо, че водата се замътва и би трябвало да има удари на тази стръв. . Върхара най-после вади една мряна, аз съм извадил 3-4, а Мариян води убедително в класацията със 7-8 риби.

Независимо, че кълването не е активно аз се наслаждавам на новата си стойка за щеката на фирмата SARFIX. Прикачното е изключително удобно, особено за риболов на река, тъй като позволява едно равномерно изтичане с щеката.

Около обед отскачаме с оператора и колежката до близката бензиностанция за кафета и хапване. Когато се връщаме става ясно, че Върхара е хванал и една каракуда, а Мариян още една мряна. Настояваме до късно вечерта с надеждата да хванем следобедното кълване, но за съжаление такова не последва. Вадим още по някоя епизодична риба и на смрачаване започваме да събираме багажите. Крайният резултат е около 15 мрени, които надлежно са върнати обратно в реката пред камерата на Хоби ТВ. Стана един интересен, макар и доста труден риболов. А вечерта домакините ни заведоха в „Чифлика“, където купонясахме до ранни зори.

 

Божидар Тодоров – Папарака.

 

 

 

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ribolove/public_html/matchfishing.bg/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

2 thoughts on “Риболов на бели мрени в центъра на Търново

Add Comment