Риболов на Марица край Свиленград

Със захлаждането на времето на човек му се иска да отиде за риба по-леко въоръжен. Без куфари, щеки, баки и прочее. Една гола пръчка в ръката, кофа подхранка, половин килограм бял червей и много, много риба. Обектът е ясен: река Марица в долното си течение след Свиленград. А там рибата е повече от водата. И колкото по-надолу по течението отива човек, толкова повече става рибата. Пристигам на мястото със смесени чувства, не съм идвал тук от миналата година. Водата е доста голяма, което още повече ме навежда на мисълта, че е по-добре да ловя на къса дистанция. Разбърквам 1 кг Van Den Eynde RIVER Bob Nudd, 1 пакет FilStar Река и средата от един хляб претрит на сухо. Решавам да ловя с шестметрова щекичка и си пускам едно такъмче. Тъй като времето е доста хладно не се правя на финяга – влакно BRAVO 0.14 мм. Плувката е TOP FLOAT 1 грам. Нареждам една верижка от малки съчми и монтирам кука Preston Innovation  № 14 с дълга дръжка на повод Reflo 0.10 мм. Такъмът ми умишлено е по-къс, около 5 м, а аз ловя на 6 м – така всяка уловена риба при изваждането ми идва право в ръцете, без да се налага да ползвам кепче. Правя няколко топки, в които запечатвам по малко бял червей, заедно със сухите трохи от претрития хляб  и ги хвърлям в началото на бързея. Ловя на ръба между бързея и тихото, защото знам, че големите кефали са именно там и те не закъсняват.Минути след като съм хвърлил подхранката, започвам да вадя кефали. Рибите са със средно тегло 300 г, но има екземпляри до 600-700 г. Този риболов обаче става безинтересен и аз променям разположението на съчмите. До този момент кефалите най-добре кълвяха, като оловото е групирано на едно място и се влачи по дъното. Разреждам съчмите през половин сантиметър и намалявам дълбочината така, че стръвта ми да опира едва-едва дъното. Веднага влизам в серия скобари, които обаче са доста дребни – около 100-150 г. Увеличавам малко дълбочината и стръвта ми ляга на дъното, слагам три големи бели червея и започвам да вадя морунаж. Те са малко по-едри от скобарите, но не колкото кефалите. Не прекалявам с подхранването, защото времето е студено, независимо, че рибата е активна. Стрелям епизодично по малко бял червей нагоре срещу течението в тихото. Постепенно кефалите намаляват, а скобарите стават значително по-едри, което ме окуражава. Забелязвам, че водата започва да качва постепенно и течението се усилва. Рибата обаче продължава да кълве стабилно. Все пак решавам да направя нов такъм с плувка 1.5 г. Надявам се с по-тежката плувка да мога по-добре да задържам, въпреки че рибите като цяло не ми кълват на задържане. След пет минути вече съм заметнал. Тази плувка е по-удачна особено когато ловя в по-бързото течение, тъй като стръвта ми пада по-бързо до дъното, и то не я вдига нагоре. Рибите си кълват еднакво добре. Решавам да се разходя и за да задържа рибата, подавам във водата 4 средноголеми топки подхранка, в които съм запечатал около 100 г бял червей. Разхождам се по брега и замятам на по-интересните места. Вадя някакви епизодични риби, но без подхранване риболовът е ялов. На едно тихо местенце ми взима нещо едро, което директно ми вкарва върха във водата и си заминава. Това ме навежда на мисълта, че не е изключено в по-тихите места да има по-едри риби. Още повече че местните тук ловят само сомове и шарани, и то именно по тези места. Надвечер е. Рибата просто полудява. Почти на всяко изтичане има кълване. Налага се да сменя куката и да монтирам по-голям размер – №12. Товаря я с 3-4 бели червея, като понякога закачвам по един жълъдов, но няма никаква разлика в кълването. Рибата си взима стабилно, като повръща подхранка и червеи, което показва, че се храни активно. Докато ловя, се опитвам да си обясня защо именно тук има толкова много риба, а край Пловдив не е така. Дали причината е, че тук местните ловят предимно шаран и сом, или пък основната причина е в десетките баражи, които бяха изградени по реката през годините. Каквато и да е причината, факт е, че край Свиленград има много риба и всеки риболов си струва разноските. Достатъчно е само да сте добре подготвени и мобилизирани.

 

Add Comment