Тънкости при риболова на каракуда

Каракудата е една от най-разпространените риби в България. Тя може да бъде уловена почти навсъкаде – в пъълноводната река, в малкото езеро или големият язовир. Може би именно поради тази причина сред риболовците тази риба не се смята за трофей. А това далеч не е така. Риболовът на каракуда е знчителн по-интересен от този на бабушката, платиката и дори шарана понякога. Кълването на каракудата е изключително предпазливо. Дори на един и същи водоем за няколко часа каракудата променя своето поведение и кълване. Каракудата има две главни достоинства – вкус и кълване. Но основното е специфичното кълване.

Всичко се крие в кълването

Често наричат каракудата най-капризната риба. Тя ту кълве постоянно като обезумяла, то изведнъж без всякаква причина спира да се храни. Но много чеесто се оказва, че кракудата не е спряла да се храни, а просто е сменила начина на къълването. Поради някакви свои причина каракудата започва да къълве изключително внимателно, а неправилната линия не регистрира финното пипане. Именно заради внимателното кълване финната линия при риболова на каракуда е от особено голямо знчение. На пъърво място в линията смело можем да поставим плувката. Мнозина риболовци смятат, че може да се използва всякаква плувка, дори къса, в резултата на коато често се прибират без риба. И работата не е там, че каракудата не кълве, просто те не регистрират пипането. Естествено когато плувката изчезне под водата всичко  ясно, но финното натискане и задържане на 2-3мм забелязва далеч не всеки риболовец, още повече това е явно при всяка монтирана плувка.

Плувки

Сред множеството плувки серийно производство, рядко се открива подходящ модел, затова аз предпочитам да си изработвам сам плувките от плътен стиропор. Боядисвам ги в черно, а антена оцветявам с жълти ивици. Мнозина боядисват антената в червено, но този цвят, макар и ярък уморява очите. След половин час риболов на каракуда червената антена започва да се размива в очите. Докато жълтата, на фона на тъмната вода се възприема от окото, като бяла. Най-важното на самодлните плувки обаче не е техният цвят, а формата.  Те са издълъжени но с малка товароподемност. По този начин те регистрират кълване както на “поовдигане”, така и на “натискане”.

Как кълве каракудата?

Натиска едва-едва, отново натиска и едва след това повдига и пулвката поляга или потегля в страни. Аз не веднъж съм звиждал, как риболовци, които използват къси плувки правят повече “гелета”. В повечето случаи т забелязват само последната фаза на кълването, когато плувката се гмурка или вече тръгва в страни. А всъщност е задължително да се проследи кълването от началото до края. Каракудата се отличава от другите риби по това, че той никога не поема стръвта веднага. Първо тя дълго я опитва, подръпва, понякога я налапва и изплюва и едва след това я поема окончателно. Издълъжената и чувствителна плувка позволява да видите всички етапи на кълването и риболовецът разбира какво точно се случва под водата, а това му позволява да подбере точното време за да засече.

Не на последно място издължената плувка позволява на риболовеца да се наслади на самото кълване визуално. Когато аз съм на риболов за каракуди първото нещо, което се старая да направя е да установя по кълването какво е настроението на рибата днес. В зависимост от това дали каракудата е активна и до колко внимателно кълве аз опрделям момента на засичане, а от това зависи моят улов. Например каракудата много често кълве на “повдигане”, антената щръква, но след засичането се оказва че рибата я няма. Втори път-отново същото. В такива случаи аз изтеглям времето на засечката в самото начало на повдигането и това обикновено носи успех. Това означава, че днес каракудата кълве изключително внимателно. Засичането трябва да става максимално рано, точно когато започва “повдигнето”, в противен случай той ще изплюе стръвта. Такова кълване е характерно особено ако ловите на хляб, коричка или различни видоме тесто и пасти. На торен или бял червей каракудата определено кълве по-активно. Но за съжаление лятно време каракудата кълве на червеи далеч не на всички водоеми.

Отежнение

Чувствителноста на плувката и цялата линия в значителна степен зависи от правилното отежнение.  В риболовната литература битува схващането, че плувката трябва така да бъде отежнена, че от водата трбва да се подава само 3см  от антената. И уж всичко е както трябва, но всщност след това, на водоема се оказва по-различно.Обикновено рибловците отежняват своите плувки у дома в издължен съд. Съчмите се подреждат на влакното без да опират дъното и плувката изглежда на пръв поглед перфектно отежнена. На водоема когато решите да легнете с дропера на дъното, антената щръква. Естествено така се вижда по-хубаво, но по този начин плувката няма да рботи на “повдигане”.

Линия

Разбира се каракудата е по-добре да се лови на плувка. Този тип риболов дава възможност не само да хванете повече риба, но и да се насладите наасамия риболов. На практика можете да ловите на телескоп без водачи, щека или пръчка с макара. 7 метровияг телескоп обикновено е достатъчен за почти всеки водоем. Ако пръчката ви е по-къса за предпочитане е да бъде оборудвана с макара. Почти винаги когато ловите с макара прехвърляте хранителното петно, което често създава трудности. Но това не е толкова лесно, тъй като и при най-малък полъх на вятъре се образуват кореми и линията се измества от петното. При риболова с телескоп без водачи линията трябва да бъде пове с 10-20 см по-къса от дължината на пръчката. Диаметърън на основното влакно зависи преди всички от големината на рибите, но повече от 0.16мм на практика не е необходимо. Поводът варира от 0.10 до 0.12мм. Това е напълно достатъчно да извадите и най-едрата каракуда. За да бъде линията максимално незабележима не използвайте никакви вирбели, дори и най-незабележимите. Това действа зле върху подозрителната кракуда. Съединяването на основното влакно с повода става единствено и само клуп в клуп. Дължината на повода при риболова на каракуда е от 10-12 см, при използване на стръв от рстителен произход до 25см при риболов на червей. Най-важното изисквъне кам куката е нейната острота. Тук може да се отдаде предпочетание към някои модели Preston Innovations, Colmic, Sensas. Размерите варират от № 8 до №18 в зависимост от стръвта. При всички положения е задължително да имате до себе си кепче. Бавно и внимателно можете да издърпате рибата на брега и без кеп, но това натоварва излишно пръмката и един ден тя неминуемо ще се строши.

Подхранка и стръв

Добрата линия далеч не е гаранция за добър улов. Има и други нюанси, които е важно да имате предвид. Например повечето риболовци, пристигайки на мястото веднага започват да храня, разчитайки на това, докато си оправи такъмите рибата да се събере на петното. Това според мен е неправилно. Рибата може да се намира в момента пред вас, а акогато подхраните, тя ще саа наяде и ще избяга. Верно, че ятото може и да се върне по-късно, но това ще е едва след като отново огладнене. Затова е по-разумно да половите 10-15 минути преди да започнете да храните. Ако през това време няма кълване и или има само епизодични риби хранете. Когато ловите каракуда е по-добре пръчката да лежи на стойка. Достатъчно е едва едва да мръднете влакното и каракудите често се отказват от кълването. И само няколко думи за стръвта. Лятно време, особено ако не е много голяма жега каракудата кълве активно на торен червей и хляб. Понякога взима на царевица, бял червей и дори пуканка. Що се отнася до хляба залагайте винаги на троха, а не топче. Не забравяйте, че каракудата обича да опитва стръвта преди да я поеме.

 

 

 

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ribolove/public_html/matchfishing.bg/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

15 thoughts on “Тънкости при риболова на каракуда

 1. Да има много полезна информация в редовете,всичко е ОК.Само искам да дпавя,за стравтта.Много голям резултат получавам от домашно сварена грухана пшеница,винаги обирам по-едрите екземпляри.Кълванто е често и настървено.

 2. Браво , според мен каракудата е повечето пъти до тръстиката! С гаджето на сестра ми в един ден хванахме 12 каракуди 🙂 ! Добър Успех ли сме постигнали ?!

 3. Благодаря за съвета ти ! За 2 часа хванах 10,9 кг риба. Рибите преобладаваха между 500 гр. и 1,700кг

 4. Милен славов

  Отговори

  Аз където ходя за риба .си имам едно място между шиварите и аз около час и половина вда по 10-кила каракуда ма само големи тва е на един канал до селото .Днес пак бях там едно парче ми скаса след това нещо клъвна на другата въдица извадех и беше тва парче 1-400 грама
  Разбрах от там щото куката и бехе в устата

 5. Вчера лових каракуда със дълга плувка и се вижда ясно как повдига и дърпа на страни 16 броя в дъжд не знам дали е добре 🙂

Add Comment