Този лаком хищник – кефала

Мартин Боулер – риболовец, уловил ред рекордни риби, е известна личност сред английските риболовци. В нова серия от статии той описва методи, които му носят успех.

Кефалите са лакоми, но плашливи. Но Мартин успява дори и към предпазливите кефали да подходи така, че те без притеснения взимат примамката му.

Нито една от нашите сладководни риби не е така предпазлива както кефала. Той е буквално всеядна риба, която хваща всичко, което става за ядене – малки рибки, топчета тесто, мъртва или жива храна. Но независимо от тази ненаситност, едрите кефали са много плашливи и е необикновено трудно да се склонят към кълване. Кефалът е широко разпространена речна риба. Може да обитава както езера, съединени с реки, така и само реките, като тук ще стане въпрос точно за речните кефали. Там те се срещат най-често, а и шансът да се улови трофеен кефал е най-голям. Ще започнем с търсенето на рибата. Необходимо е да се открият такива участъци от реката, които да се обитават от едри кефали. Първоначално ще проведем домашна работа – ще се запознаем с данни за риболови на местни риболовци, както и със статии от риболовни издания. Но личните наблюдения няма с какво да бъдат заменени. Да предположим, че в хода на своите изследвания сме открили съответната река. Сега трябва да определим времето на риболов. Най-добре е да се лови през лятото, когато водата е бистра. За търсене на рибите ще са ни необходими кофа с гранули с диаметър 6 мм, пръчка, оборудвана с хранилка от типа baitdropper, и поляризиращи очила. На реката търсим участъци с песъчливо дъно, обрасло с водни растения. На интересуващото ни място спускаме на дъното няколко пълни с гранули хранилки. След няколко часа проверяваме захранваното място, за да определим дали захранката е подействала. Ако забележим тъмни силуети, сновящи на дъното, нашият пулс непременно ще се повиши, но трябва да останем благоразумни. Като цяло рибата, която ще видим над дъното, ще е по-голяма, отколкото е в действителност, но бистрата вода, разпенената повърхност и напрегнатото въображение на риболовеца могат понякога да въздействат като увеличително стъкло. Нерядко предполагаемата двукилограмова риба се оказва едва 1 или 1,5 кг.

На летен риболов

Няма нищо по-завладяващо през лятото, когато водата е бистра и ниска, да ловим кефала, виждайки го. Но дори и в самите крака при плитка вода е трудно да видим как рибата взима стръвта. Аз използвам активна линия – фидер пръчка с тест ? lb, оборудвано с безинерционна макара с флуорокарбоново влакно с дебелина 0,22 мм. На 50 см от куката монтирам няколко съчми с такова тегло, че да стоят на дъното и да не се носят от течението. На 0 см от куката монтирам стопер на плувката, около който поставям меко парче жълт ластик. Така получавам един отличен и добре видим сигнализатор на кълването. На куката монтирам гранула, бойл или топче тесто и замятам на захраненото място. Следя сигнализатора си на кълване, а не стръвта. При кълване жълтото топче подскача над дъното. Това е и моментът на засичане. И ето, на куката ни има едър кефал. Но преди всичко аз ходя за кефал през студения сезон, когато рибите са по-мудни и се намират в отлична форма. Студът почти не влияе на апетита на кефала, дори и ако температурите продължително време са близо до нулата. По-топлото време може дори да бъде вредно, защото често се съпровожда от дъжд. Високата и мътна кафява вода принуждава плашлив кефал да търси укрития. Доколкото те търсят храна главно с помощта на зрението си, то в такова време се хранят малко или въобще не се хранят. През зимата на открита вода кефалите се ловят с плувка или дънна линия. На плувка е по-добре, отколкото на дъно при съответните условия. Кефалите неохотно се ровят в дъното и предпочитат да взимат свободно движещи се във водата храни, което съответства на природата им. Те не могат, за разлика от шараните и мряните, да филтрират. Червеи и хляб – това са най-важните видове стръв при риболова на кефал, но се подават по различен начин. Използва се пръчка с дължина 4,60 м с макара. Дължината на пръчката позволява по-добре да се управлява монофилното влакно с дебелина 0,12 мм. При риболов с болонезе използвам пръчка с дължина 5,20 м и понасям утежнението така, че да се влачи на дъното.

Приготовления преди риболова

За захранване използвам галета от смлян с миксер хляб или смес от това и царевично брашно. При много силно течение царевичното брашно е по-добро, тъй като по-бързо потъва. Захранката приготвям в навечерието на риболова. Ако я приготвите по-рано, тя попива много влага и става тежка. Първоначално се добавя вода, изчаква се половин час и повторно се овлажнява, докато не постигнем правилна консистенция. Прекарваме захранката през сито, за да отстраним едрите парченца, след това я поставяме в найлонов пакет. При риболов в много бързо течение може да добавим в сместа аквариумна мозайка, за да може захранката още по-бързо да пада към дъното. При слабо течение превърнатият в пюре хляб се смесва с равно количество царевично брашно, като в резултат се получава по-хранителна захранка. За приготвянето на хлебното пюре нарязаният на филии бял хляб се оставя за няколко дни на въздух да изсъхне. Хлябът при това губи своята лепкавост и по-добре се смила с миксера. Необходимо е да отделите кората и всяко парче два пъти да пуснете през миксера. Пюрето
от хляб е необходимо да се пресова, за да може от него да се формират малки топки, които да се заметнат в мястото на ловене. По малко, но често – това е най-важният принцип при захранването. В никакъв случай не трябва да замятате на всеки час голяма доза захранка. Необходимо е постоянно, след кратки промеждутъци от време, да внасяте в реката малки парченца захранка. Това възбужда апетита на рибите, без да ги засища. Аз настоятелно препоръчвам да се загледате в устата на първия уловен кефал. Ако тя до откат е напълнена с храна, значи, че сме твърде щедри. Вероятно и у други риби на това място в устата ще има подобно количество храна и те няма да бъдат много склонни да кълват. За да поправим тази грешка, препоръчвам да намалите размера на куката, дълбочината или да монтирате по-тънък повод. Ако водата е студена, концентрирайте утежнението на ? от дълбочината и след това нека следват няколко равномерно разпределени малки съчми. През студеното време кефалите почти неподвижно стоят до дъното, ето защо им подаваме примамката, бавно движеща се до него. При риболова на плувка винаги е необходимо да помните това, че плувката трябва да се контролира от риболовеца, а не от течението. Твърде много риболовци избират много лека плувка, която подскача и танцува над водата – точно както се държи и стръвта под водата, плашейки рибата. На силно течение често се усуква при обиране. За да избегнете това, монтирайте микровирбел между основното влакно и повода. Хлябът е по-обемна стръв, отколкото белият червей, ето защо линията не трябва да бъде твърде балансирана. Няколко парченца бял хляб за стръв винаги трябва да носите с вас в найлоново пакетче. В него хлябът става леко задушен и добре се държи на кука №12. Пръчката в подобни случаи се подбира да е с дължина 30 м, а влакното – монофилно с дебелина 0,16 мм. За плитки води с дълбочина до 1,50 м избираме прозрачна плувка с широко тяло, или т.нар Loater. Основното утежнение се разполага на ? от дълбочината, на която ловим, като между него и куката слагаме съчма дропер с размер №6, или около 0,1 г.

Съчма на страничен повод

При риболова на дъно без плувка следва да усвоите следното златно правило. Линията трябва да бъде балансирана и така чувствителна както и при риболов на плувка. Твърде много риболовци просто замятат голяма тежест в реката и при това се надяват на нещо. Повярвайте ми, това не е дънна. Аз ловя с фидер пръчка с дължина 3,60 м с мек връх от вибростъкло и параболичен строй, за да не почувства съпротивление кефалът. Ако върхът е твърд, ще имате много празни кълванета. Монофилното основно влакно с диаметър 0,20 мм няма никакви възли до самата кука. Към основното влакно с помощта на стопер за плувка закрепвам страничен повод с диаметър 0,18 мм. Възел на края на този повод предотвратява изнизването му през стопера. Получава се линия с подвижен страничен повод. На него монтирам утежняването. Не използвам крушовидна тежест, а просто слагам съчми на повода. По такъв начин може с лекота да прибавите или да отнемете утежнение, за да балансирате линията. Утежнението трябва да е достатъчно, за да удържа примамката на едно място независимо от течението. Понякога тежестта може да се провлачва няколко сантиметра по дъното и отново да спира. Това означава, че теглото й е подбрано правилно.

Внимателен риболов с „корем”

За да е ефикасен риболовът, влакното трябва да образува отчетлива дъга, или т.нар „корем” – в такъв случай кефалът няма да усети никакво съпротивление при кълването. Ако влакното между върха на пръчката и тежестта е опънато, то стръвта все повече и повече ще се доближава до брега. Моята любима стръв – кашкавалено тесто. Като начало – доза дневен бял хляб, 2-3 броя, и равно количество твърд кашкавал пускам през миксера. Добавям прилично парче маргарин и отново смесвам с миксера. В резултат се получава апететна за рибите стръв. Ако сместа е твърде мека, към нея внимателно добавям хлебни трохи, а ако е твърде суха, то добавям малко олио до необходимата консистенция. На куката монтирам отделно топче или още по-добре в комбинация с парче хлебна кора. Прибавяйки или намаляйки тестото, може да балансираме примамката като цяло така, че почти да е без тежест под водата. На това кефалът определено не може да устои. Никога не използвайте линия на косъм – тя е измислена за шараните. При риболова на кефал тя ще доведе само до напразни напъни, защото при него принципът на хранене е друг. И така кефал може да се лови по всяко време на годината, по различни начини. Най-често алчността и ненаситността на тази риба побеждават плашливостта и риболовецът може да се наслади на прекрасни речни трофеи.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ribolove/public_html/matchfishing.bg/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

1 коментар по “Този лаком хищник – кефала

  1. За риболов на река аз използвам три съчми SSG , които закачам на страничен повод отстоящ на около 50 см над куката.По този начин дори и да се скъса повода имам шанса рибата да остане закачена на куката.Когато течението на реката е по слабо съответно на този повод слагам по леки съчми с тегло примерно около 0,8 г

Add Comment