За бабушки и платики на р. Пахра

Националният състезател от Русия Андрей Кащанов е мой добър приятел, специално за списание „На плувка и дъно“ той се съгласи да разкаже за един свой риболов на руската река Пахра.

 

По мои наблюдения, както и преди 20 години, река Пахра може да достави страхотни емоции на риболовеца. Там се лови добра бабушка, платика, а при малко късмет – и каракуди над кило. Разбира се, за това трябва да се положат усилия, но те, както винаги, се отплащат. Най-добрият вариант за риболов е телескоп без водачи и, разбира се, щеката. Мачовата пръчка и болонезето позволяват да се облавят големи участъци, но тук рибата се държи близо до брега и не са толкова ефективни. Реката не е голяма, ширината и не надхвърля 50 м, затова телескоп с дължина 7-8 м е напълно достатъчен. А много често рибата е до самия бряг и най-резултатно е да се лови с петица. Щека с дължина 11 м е напълно достатъчна. Рибите тук не са гигантски и затова телескопът без водачи не е задължително да е оборудван с ластик. Задължително условие е да се използват максимално леки такъми. Рибата се отнася с по-малко подозрение към леките такъми, а и самото кълване е по-отчетливо забележимо. Това е от особено значение, тъй като московската риба е изключително внимателна и плашлива. Що се отнася до строя на щеката, тук задължително важи правилото – колкото по-изпъната, толкова по-добре. Истината е, че при дължина 11 м мекотата на пръчката не се усеща особено. Топсетът трябва да е оборудван с ластик на 2-3 коляно, като дебелината на ластика няма смисъл да е по-дебела от 0.9 мм. По-тънък ластик ще ви е небходим при много лошо кълване, когато се налага да се използват ултратънки влакна. Ластик 1 мм е практически ненужен, това предвещава излишни гелета от разкъсани устни на рибите. Най-важното при риболова на река Пахра е изборът на място. Реката прави доста завои, а дъното е изключително неравно. От една страна, винаги можете да си намерите идеално място, но понякога се налага да премерите с дълбокомера десетина точки, преди да се установите и да сте сигурни, че това е вашето място. Затова е изключително удачно да се прави дневник на риболовите с релефа на дъното по сезони.

Що се отнася до местата за риболов, добре е да откриете неравностите на дъното и особено шкарпа на ямите, където е любимото място на платиките. Лятно време реката има слабо течение, затова подхранката няма смисъл да бъде много лепкава. Разбира се, може да се използват различни комбинации подхранки, в това число и не само вносни, но винаги е за предпочитане, когато има истинска качествена вносна подхранка, например „Ван ден Енде“ или „Сенсас“. В дъждовно и хладно време подхождат по-добре подхранки без изразен аромат от серията „Супершампион – Turbo“ или „Roach“. За базова смес може да се използва Gardons. Колкото по-топло е времето, толкова повече ароматизатор трябва да има в храната. Вместо експерименти с различни есенции и капки, аз предпочитам да използвам готовите сухи и течни ароматизатори на „Van den Eynde“. През лятото без конкуренция работи подхранката „Super river“ на „Milo“. С нея се ловят по-добре платики, но и бабушката реагира добре.

При риболов на река Пахра, както всъщност и на повечето речни риболови, е добре в храната да се добавя глина. Разбира се, най-добра е купешката, например на „Sensas“, но напълно подхожда и накопаната на брега на реката. Ако си набавяте сами глината, задължително я пресейте, за да махнете камъчетата и боклуците. Храната се преовлажнява, тъй като след добавянето на глината задължително изсъхва. Използването на глина в момента става все по-популярно, но все пак не се увличайте, тя не бива да е повече от 20% във вашата риболовна смес.

В Русия използването на вердевас на свободен риболов е нещо съвсем нормално, тъй като не е скъп и го има в изобилие. При риболов в топло време ситният вердевас обаче никак не е задължителен. Ако имате и добавите 100 г в храната, е добре, но ако нямате, това не е пагубно. За първоначално подхранване по-добре използвайте кълцан торен червей, а вердеваса подавайте едва когато рибата се е събрала на хранителното петно.

За разлика от риболова в стояща вода, на реката основното подхранване е масирано и представлява около 80% от цялата хранителна смес. Само когато има много активно кълване, трябва да се дохранва активно. Самото дохранване става с по няколко малки топки през големи интервали от време. При риболов на щека е по-добре да се използва хранене с купинг кит. Храната се доставя максимално точно, а и рибата се плаши по-малко. Ако на петното се е събрала платика, но кълването е вяло, можете да го активизирате с чист вердевас и глина. Но тогава основната стръв, на която ще ловите рибата, ще бъде вердевас.

Лятото е чудесно време за експериментиране с различни видове стръв. Вареното жито е чудесна стръв за бабушката, особено ако е ароматизирано. Лошото е, че понякога риболовците прекаляват с ароматите. Рибите имат много силно обоняние и това, което не се усеща от човешкия нос, е убийствено силно за рибата. Експериментирането с ароматите е безкрайно, но универсални за мен са ванилия и анасон. Бабушката например кълве много добре на хляб, колкото и парадоксално да звучи това на пръв поглед.

Начинът на риболов на река Пахра е идентичен с повечето реки, нужно е само малко импровизация.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ribolove/public_html/matchfishing.bg/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Add Comment