За и против флуорокарбона – митове и реалност

И така, какво представлява X-Factor?

Замисляли ли сте се какъв ефект може да окаже един-единствен детайл на резултатите от нашия риболов. Например изборът на подхранка, моделът кука, изборът на ароматизатор и да използвате ли къпинг? Идеята на X-Factor-а е да опитаме да проверим доколко влияе изменението на един компонент върху нашия риболов и резултати. За за бъде истински тестът, трябва по възможност всички останали компоненти да се съхранят непроменени. Така единственото различие ще бъде в един фактор, който се явява предмет на нашия тест. Резултатите често са поразителни и неочаквани. Но риболовът е вълшебен спорт и никога няма два еднакви дни. Дори и след теста ние никога не можем категорично да твърдим, че едното е по-добро от другото. Това, което можем да докажем е, че изменението на един детайл от нашия риболовен подход създава различия на определен водоем, през определено време на годината и при определени атмосферни условия. И така, да направим експеримента.

През последната година стотици риболовци са ме питали какво мисля за използването на флуорокарбоновите влакна при обикновен риболов в сладка вода. Аз давах неопределен отговор. До този момент флуорокарбонът активно се използваше от мухарите за поводи и от някои специалисти за риболов на бели мрени, които го навиваха за основно влакно на макарата.

Напоследък обаче доста от водещите риболовци използват флуорокарбоновото влакно постоянно за основно. В Италия то вече става “задължително” влакно за техните трудни и чисти реки. Но все пак по-голямата част от риболовците се придържат към традиционните монофилни влакна, в които са сигурни. Самият аз също не правя изключение. Все пак поводът е индивидуално нещо и понякога е нужно време да свикнете с определено влакно. И когато сте открили “своето” влакно, не ви се иска да го сменяте заради непроверени приказки за качества, в които не сте уверени. Именно на това се дължаха преди и моите мъгляви отговори за флуорокарбона, тъй като самият аз никога не го бях използвал разумно.

Като журналист знаех, че това наистина не е добре. Хората искаха да знаят за тези влакна, а аз не намирах време да ги тествам. Затова, за да поправя този пропуск, направих тестов риболов на едно мое познато езеро.

Реших да ловя, използвайки две идентични линии, еднакви плувки, тежести, ластици… всичко освен поводите. На едната линия монтирах флуорокарбонов повод 0.10 мм, а на другата – монофилен, същия размер. Резултатите бяха интересни и неочаквани, но за тях – малко по-късно. Вероятно мнозина от вас не познават в детайли флуорокарбоновите влакна, затова отначало ще кажа няколко думи за тях.

 

Какво е това флуорокарбон?

Буквално погледнато, терминът «флуорокарбон» означава съединение на флуор и въглерод. Сама по себе си тази корда е направена от пилемер (PVDF). Производственият процес е почти същият като при останалите влакна. PVDF започва живота си като пластмасови гранули, които постъпват в завода, където се разтапят под висока температура. Течността се оформя през голямо отверстие и излиза като “салам” от лепкава маса. Този “салам” бързо се охлажда във вода, което помага да се изравнят всички молекули на полимера в едно направление. На този етап влакното е еднородно дебело и за да се получат различни размери, то се прекарва през нагрети валяци и се изтегля. След това кордата окончателно се охлажда и се навива на шпули.

Какви са характеристиките?

Всичко това вероятно слабо интересува повечето от риболовците. Повечето се интересуват от подробностите, които се отнасят за риболова. Истината е, че флуорокарбонът има някои преимущества пред останалите влакна, които ние сега ще опитаме да формулираме.

Видимост във водата

Това е най-рекламираното преимущество на флуорокарбона. Тези влакна се смятат за невидими във водата. На практика флуорокарбонът пречупва лъчите на светлината по същия ъгъл както и водата, като по този начин прави влакното почти невидимо във водата. Това е главното преимущество, заради което повечето от мухарите и риболовците на едри риби предпочитат това влакно.

Устойчивост към водата и слънчевите лъчи

За разлика от обикновеното монофилно влакно, флуорокарбонът не страда от пряката слънчева светлина. Освен това плетените и монофилните влакна попиват по малко вода във време на риболов и стават по-тежки. Наистина попиването на вода си има и своите положителни качества. Когато правите възел, влакното около него набъбва и го прави малко по-незабележим.

Устойчивост към износване

Флуорокарбонът е много по-износоустойчив от другите влакна. Той има твърда обвивка, която трудно се поврежда. Това е много полезно, ако го използвате за навиване на макара. За съжаление за момента повечето риболовци използват това влакно основно за поводи. Мнозина от риболовците на щека напоследък го използват и за основно влакно на своите линии. Основната причина е, че флуорокарбонът добре държи стиснатите съчми и позволява те да се придвижват, без да бъде повредено.

Защо тогава не го използваме?

След като прочетете това, вероятно ще си зададете въпроса защо тогава всеки риболовец не използва флуорокарбоновото влакно. Ако това влакно е невидимо, какво ни спира да използваме дебели влакна за ситни риби. Нали тогава шансовете да изпуснем едра риба щяха да са минимални.Флуорокарбонът има и своите недостатъци, за които сега ще ви разкажа, преди да опиша своя тест.

Сила на опън

Флуоро има относително ниска сила на опън в сравнение с високотехнологичните монофилни влакна от същия диаметър. Понякога тя може да бъде два пъти по-малка от тази на обикновеното влакно.

Твърдост

Другата критика, която търпи невидимото влакно, е, че то е много твърдо и стои почти като тел. Разбира се, тази твърдост до голяма степен зависи от производителя на влакното. Drenan fluoro, което аз използвах за теста, беше приятно меко на пипане, но някои от другите могат да бъдат доста твърди.

Проблеми с възела

Това е основната причина за безпокойство при използване на флуоро и има две области, в които риболовецът може да срещне трудности. Първата засяга пряко здравината на възела. Невидимото влакно има свойството да “пълзи по възела”. Това е свързано с факта, че не попива вода и позволява на възела да “пълзи” За да предотвратят развързването на възела, някои риболовци фиксират възела с капка секундно лепило, но това намалява здравината на самия възел. Другата причина е, че макар и твърд, флуоро е много прецизен и лесно се поврежда при силно затягане на възела.

Х-фактор

Въоръжен с всичките тези флуорознания, реших да направя тест „флуоро“ срещу „моно“ и да видя какъв ще е ефектът при моя риболов. Идеята ми беше проста. Смятах да ловя цял ден на едно място с абсолютно еднакви такъми, които да се различават само по поводите. Исках да разбера дали на флуоро ще имам повече кълване, ще има ли по-едра риба на едната линия и на коя.Всъщност исках да намера онези отличия, които да накарат хората да използват флуоро вместо моно.

Мястото

Аз разговарях за тези влакна с редактора на френското списание Деклик Пеш Никола Беру и той сподели, че вероятно ще има разлика между двете линии само при риболов на ярка слънчева светлина. Това вероятно със сигурност е така, но аз исках да направя експеримента при нормални условия. Избрах езеро с дълбочина около 3.6 м, с гъста риба – дребна бабушка и костур, но също така и доста бонус едри риби – каракуда, шаран и лин. Бонус рибите щяха да бъдат реална проверка как малката сила на опън и проблемите на възел ще се държат, когато на куката има съпротивляваща се едра риба. Експериментът се провеждаше в началото на октомври, след няколко хладни нощи, когато водата беше доста бистра, което можеше да даде известно преимущество на флуоро. Имаше и леко течение, затова двете линии бяха обарудвани с плувки 1г.

Подхранка

Аз съм ловил често на това езеро, участвал съм тук и на състезания. За да отсявам едрите риби, ползвам целенасочено гранула. Но сега аз се надявах да избегна това, тъй като исках да проследя как поводът влияе на кълването и кое влакно ще отсее едрата риба. Добавих към храната кълцан торен червей и кастери, тъй като те щяха да докарат и едри риби. Забърках по три килограма подхранка за всяка точка, като добавих по съвсем малко кастери и торен червей. Смятах по-късно да дохранвам концентрирано само с кастер и кълцани червеи с къпинга.

Какво се случи след това, ще прочетете в продължението.

 

 

 

 

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ribolove/public_html/matchfishing.bg/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Add Comment